Jak przyrządzić puszyste, delikatne cappuccino? Na wzorcowy włoski napój składa się 25 ml espresso, o którym pisaliśmy w poprzednim artykule (Kawa najpopularniejszym napojem na świecie) i 100 ml schłodzonego mleka przed spienieniem, o zawartości tłuszczu w granicach 3,2-3,5%. Mleko po spienieniu powinno mieć temperaturę 55°C i objętość 125 ml, by po dolaniu do espresso zmieściło się w 160 ml filiżance (klasyczne, tzw. włoskie będzie oscylować między 150-180 ml). Warto również dodać, że mleko przy spienianiu nie powinno zostać przegrzane. Ma to niebagatelne znaczenie. Przegrzane mleko może zepsuć smak cappuccino oraz zniszczyć strukturę piany, która jest najistotniejsza w tym pysznym, o kremowej konsystencji napoju. Prawidłowo przygotowane cappuccino można pić bez dodatku cukru wyczuwając delikatną słodycz wydobywającą się właśnie z prawidłowo spienionego mleka. Grubość piany powinna wynosić od 0,5 cm do nawet 1,5 cm, a na powierzchni niezbędna jest brązowa obwódka z espresso oraz biały środek ze spienionego mleka, który może przybierać różne kształty uzależnione od umiejętności oraz humoru baristy. Proporcje między espresso a mlekiem i pianką są kluczowe dla dobrego smaku o czym doskonale wiedzą pracownicy Kawiarni "Marcyś" przy ul. Kościuszki 120.
Sporządzony napój podaje się w uprzednio podgrzanej filiżance, z grubej porcelany - najlepiej białej. Prawidłowo przyrządzone cappuccino jest bardzo podobne w smaku i zapachu do espresso, mleko łagodzi tylko istniejące akcenty, zbliżając je do wanilii czy czekolady. Kawę cappuccino można urozmaicić dowolnymi dodatkami takimi jak cynamon, kardamon lub syropy do kawy o różnych smakach.
Zapraszamy na http://mar
Dołącz do Nas na Facebooku https://ww
Źródło:
https://ww
http://nat
http://sjp
http://str