Pełna wersja

Tak mi pięknie pozjadali...

2015-09-15 09:30

...mawiała jedna z mieszkanek Aleksandrowa, która lubiła częstować gości własnymi wypiekami. A wypieków, i nie tylko, nie zabrakło na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie, na którym zaprezentowała regionalne potrawy Lokalna Grupa Działania "Ziemia Biłgorajska". Uczestnicy pokazu kulinarnego także "pięknie pozjadali" regionalne specjały przygotowane przez panie z Aleksandrowa i Bukowej.

Pięć dni trwał w Lublinie Europejski Festiwal Smaku. Lubelski festiwal w kreatywny sposób łączy smak jedzenia, muzyki i sztuki. 4 września jedną z atrakcji był pokaz kulinarny przygotowany przez LGD "Ziemia Biłgorajska", na scenie umieszczonej na placu Po Farze. - Otrzymaliśmy od organizatorów propozycję przygotowania pokazu kulinarnego. Zaprezentowaliśmy przykłady dziedzictwa kulinarnego Ziemi Biłgorajskiej, a potrawy cieszyły się dużym zainteresowaniem widowni. Dobre jedzenie doskonale nadaje się nie tylko do promowania regionu, ale też do aktywizowania lokalnych społeczności - mówi Waldemar Sawastynowicz dyrektor biura LGD "Ziemia Biłgorajska", dodając że nasze lokalne potrawy są unikalne dla regionu i wyśmienicie smakują.

Tradycyjne potrawy przygotowane na festiwal nieodłącznie kojarzą się z Biłgorajszczyzną. Nie zabrakło pieroga biłgorajskiego, który upiekła, i pokazała jak przyrządzać, Wanda Małysza z Bukowej. Inna mieszkanka tej miejscowości, Danuta Malec, przygotowała bułkę drożdżową. - Nasze panie w niczym nie ustępowały profesjonalnym kucharzom biorącym udział w festiwalu - uważa Celina Skromak dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Biłgoraju.

Inne specjały przygotowane zostały przez panie z Aleksandrowa. Reprezentację tej miejscowości tworzyły członkinie zespołu "Aleksandowiacy" i kół gospodyń wiejskich. Aleksandrowską kapustę uważaną przygotowała Maria Paluch. Potrawa serwowana była z ziemniakami w mundurkach. Publiczność była także częstowana pieczonym w domowym piecu chlebem żytnim oraz razowym, ze smalcem i kiszonym ogórkiem oraz przetworami. Wszystko świeże, ekologiczne i przygotowane według tradycyjnych receptur. Nie trzeba dodawać, że wśród lubelskiej publiczności tradycyjne, biłgorajskie smaki, zrobiły duże wrażenie, a pytania do pań świadczyły o autentycznym zainteresowaniu. - Panie chętnie jeżdżą na tego typu pokazy. To je mobilizuje do działania. Dzięki warsztatom kulinarnym LGD nawiązała się ciekawa współpraca na tym polu z paniami z innych miejscowości - mówi Ewa Maciocha z urzędu gminy w Aleksandrowie.

RED.