Pełna wersja

"Nasza mała ojczyzna malowana słowem"

2015-10-24 16:52

Spotkanie z poetką ludową Emilią Karwat było kolejnym działaniem realizowanym w Samorządowym Zespole Szkolnym we Frampolu, w ramach projektu "Śladami przeszłości - Pamiętamy". Projekt jest realizowany dzięki dofinansowaniu z programu Działaj Lokalnie IX.

Emilia Karwat to pochodząca z Karolówki poetka ludowa, której twórczość jest głęboko zakorzeniona w życiu codziennym, tradycji i obyczajach związanych z jej małą ojczyzną. W ramach projektu dofinansowanego przez Fundację Fundusz Lokalny Ziemi Biłgorajskiej nauczyciele z Samorządowego Zespołu Szkolnego we Frampolu, specjalnie dla uczniów podstawówki i gimnazjum, zaprosili lokalną poetką do szkoły. Spotkanie otworzyła dyrektor SZS Elżbieta Chmiel. Uczniowie recytowali wiersze poetki z tomiku "Uroda mojej małej Ojczyzny". Przed recytacją zaśpiewali piosenki regionalne przygotowane przez nauczycieli: Martę Hetman i Krzysztofa Jasińskiego. Po prezentacji uczniów poetka opowiadała o swojej twórczości oraz przeczytała wiersz napisany specjalnie z okazji wizyty w szkole. Spotkanie przygotowały nauczycielki: Joanna Korgul i Maria Małyszek.

- Projekt ma na celu pogłębianie wiedzy o naszej małej ojczyźnie. Było to kolejne działanie w ramach realizowanego projektu. We wrześniu zorganizowaliśmy spotkanie z regionalistą Ryszardem Jasińskim poświęcone wydarzeniom wojennym na naszym terenie. Na zakończenie projektu przygotowujemy regionalną wystawę, którą otworzymy 11 listopada, podczas organizowanych dla mieszkańców obchodów Narodowego Święta Niepodległości. Po części artystycznej, na hali SZS, wystąpi Zespół Tańca Ludowego UMCS - mówi dyrektor Elżbieta Chmiel dodając, że ważne jest, aby uczniowie nie tylko poznali historię, szczególnie małej ojczyzny, ale także teraźniejszość. Dlatego na spotkaniu z Emilią Karwat dla uczniów nauczyciele: Joanna Kalisz, Bożena Sarzyńska i Tomasz Wójcik przygotowali stół z lokalnymi daniami: kiełbasą, pierogami, smalcem, powidłami, barszczem białym, zupą kapustną, serem białym i chlebem. Ważne miejsce na stole zajmował pieróg z kaszy gryczanej, który kiedyś królował na stołach w naszym regionie. Od 2005 roku pieróg gryczany jest znany w Unii Europejskiej i został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych jako Pieróg Biłgorajski. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją.

Projekt "Śladami przeszłości - Pamiętamy" dofinansowano ze środków Programu "Działaj Lokalnie IX" Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce, Gminę Miasto Biłgoraj i Gminę Biłgoraj.

RED.