Pełna wersja

"Kuchnie Åšwiata" w ZSZiO

2016-04-26 08:15

W ubiegÅ‚ym tygodniu, w Zespole Szkół Zawodowych i OgólnoksztaÅ‚cÄ…cych w BiÅ‚goraju przeprowadzono II etap szkolnego konkursu gastronomicznego pt. "Kuchnie Åšwiata". Jego celem byÅ‚o propagowanie wiedzy i sztuki kulinarnej, rozwijanie zamiÅ‚owania do zawodu oraz kreatywnoÅ›ci i pomysÅ‚owoÅ›ci wÅ›ród mÅ‚odzieży.

W konkursie brali udział uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 1 kształcący się w zawodzie kucharz. Pierwszy etap konkursu odbył się 11 kwietnia 2016 r. Młodzież sprawdziła swoją wiedzę rozwiązując test pisemny o tematyce gastronomicznej. Do drugiego etapu zakwalifikowali się czterej uczniowie: Tomasz Myszak, Wojciech Gurdziel, Sylwester Terejko i Monika Baranowska. W tej części każdy z uczestników konkursu przygotowywał potrawę z wybranej kuchni świata. Sporządzane były kotleciki keftedesz kuchni greckiej, naleśniki a la Gundel z kuchni węgierskiej, zupa minestrone z kuchni włoskiej, tarta szpinakowa z kuchni francuskiej. Uczestnicy konkursu zadbali o wysokie walory smakowe potraw oraz ich estetyczne i profesjonalne podanie.

I miejsce zajął Wojciech Gurdziel, natomiast Monika Baranowska, Tomasz Myszak, Sylwester Terejko otrzymali wyróżnienie. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Organizacją konkursu zajmowały się nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Eliza Gilowskai Agata Poźniak.

Tego typu przedsięwzięcia pokazują, jak popularne i lubiane jest gotowanie. Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących odpowiadając na zainteresowanie związane ze sporządzaniem ciekawych potraw oraz chęcią zdobycia wiedzy dotyczącej profesjonalnego wykonywania i podawania potraw planuje nabór na bezpłatne kwalifikacyjne kursy zawodowe. Są one pozaszkolną formą kształcenia ustawicznego adresowaną do osób dorosłych.

Kurs kwalifikacyjny T.6 Sporządzanie potraw i napojów pozwala na opanowane umiejętności sporządzania potraw i napojów, wykonywania czynności związanych z ich podawaniem oraz przechowywaniem żywności. Kwalifikacja pozwala uzyskać umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Po zaliczeniu kursu uczestnicy otrzymują zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego. Istnieje także możliwość dalszego kształcenia: absolwent kursu kwalifikacyjnego, po potwierdzeniu kwalifikacji T.6 Sporządzanie potraw i napojów, może uzyskać dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych po zdaniu egzaminu z kwalifikacji T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz potwierdzeniu wykształcenia średniego.

Sprawdź naszą ofertę kwalifikacyjnych kursów zawodowych i wybierz kierunek dla siebie, po którym uzyskasz dodatkowe kwalifikacje zawodowe oraz, jeśli będziesz chciał, także dyplom technika.

ZSZiO