Pełna wersja

Sztućce, pałeczki, a może… własne ręce? Gdzie i jak jadamy?

2016-05-09 17:18

Każdy kraj ma swoją kulturę, z którą ściśle wiążą się pewne normy i obyczaje. W niektórych miejscach na świecie są one dość charakterystyczne, często wręcz nietypowe. Takie zwyczaje dotyczą także samej kultury jedzenia - w różnych częściach globu jadamy często w zupełnie odmienny sposób.

Przy pomocy pałeczek

Dwa oszlifowane "drążki" z drewna - niby proste, zupełnie niepozorne, a używane przez ponad dwa miliardy ludzi na całym świecie. Sztuka jedzenia pałeczkami wywodzi się z Chin i do dziś jest praktykowana w krajach Dalekiego Wschodu. Oprócz tego znana i popularna jest na całym świecie - pałeczek używamy zwłaszcza do jedzenia dań kuchni orientalnej, w tym szczególnie popularnego sushi. Zgodnie z filozofią żywienia, jedzenie przy pomocy pałeczek przynosi jedzącym większe korzyści - ich użycie wymaga odpowiedniej wprawy, a więc i pochłania więcej czasu. Dzięki temu jemy wolniej, a zatem i zdrowiej.

Pałeczki mogą różnić się między sobą długością - te bardzo długie używane są najczęściej do gotowania lub smażenia, krótkie zaś - typowo do jedzenia. Najczęściej wytwarza się je z bambusa czy drewna - materiały te są tanie, nie przewodzą ciepła, a dzięki matowej powierzchni łatwo nabiera się nimi jedzenie. Pośród pałeczek zdarzają się też jednak towary luksusowe - niektóre z nich wykonuje się ze złota, srebra czy kości słoniowej.

Jedzenie rękoma

W Europie, raczej ciężko byłoby nam wyobrazić sobie spożywanie posiłków wyłącznie przy pomocy rąk. Owszem, czasem używamy ich przy okazji jedzenia niektórych przekąsek, jednak nigdy nie wykorzystalibyśmy ich do jedzenia choćby… obiadu. Okazuje się, że w krajach afrykańskich taka czynność jest na porządku dziennym. Wiele potraw jedzonych jest tam wspólnie, z dużej misy. Często zamiast naczyń używa się też liści, które trzyma się w rękach, nakładając na nie większe porcje pożywienia. Wspólne jedzenie przy pomocy rąk pozwala zintegrować zarówno rodziny, jak i turystów. Posiłki jedzone są tam w różnych miejscach - zarówno przy stole, na podłodze, jak i bezpośrednio na ziemi.

Widok ludzi jedzących przy pomocy rąk nie powinien zdziwić nas także w Indiach - posiłki podaje się tam często na tacach lub liściach bambusa. W kulturze indyjskiej do jedzenia nie używa się sztućców, zamiast nich natomiast - jednej ręki, konkretnie prawej. To bardzo ważne - w tamtejszej kulturze lewa ręka uznawana jest za nieczystą, przeznaczoną do utrzymywania higieny. Jest też tak zresztą w wielu krajach muzułmańskich i buddyjskich. Podczas posiłków, nie wolno też choćby przypadkowo dotknąć czyjejś głowy (na przykład dziecka) ani też wykonywać w jej pobliżu żadnych ruchów. W Indiach wierzy się, że głowa jest siedliskiem duszy.

Klasycznie - przy użyciu sztućców

Wciąż najpowszechniejszym sposobem jedzenia jest to przy użyciu sztućców. To nie tylko najwygodniejszy, ale i najbardziej schludny sposób spożywania posiłków. Przyzwyczailiśmy się, że posiłki jemy przy użyciu łyżki, noża i widelca, choć jeszcze kilka wieków temu miały one nieco inną funkcję, a nawet wygląd. Pierwsze sztućce wykonywano z drewna, ponieważ było ono najtańszym materiałem. Tylko nielicznych było stać na metalową zastawę.

Dziś sztućce stanowią nie tylko środek ułatwiający spożywanie posiłków, ale i element zdobiący stół, podnoszący wręcz jego estetykę. Raczej ciężko byłoby wyobrazić sobie rodzinny obiad czy uroczystą kolację bez obecności eleganckich sztućców. Zwłaszcza, gdy mowa o prawdziwie gustownych zestawach.

Źródło: https://www.bellodecor.com.pl/.

Red.