Pełna wersja

Czy wiesz co jesz?

2016-05-18 16:31

Pod tym hasÅ‚em odbyÅ‚a siÄ™ 18 maja br. konferencja informacyjno-edukacyjna. Omówiono wpÅ‚yw substancji stosowanych w produkcji żywnoÅ›ci na funkcjonowanie czÅ‚owieka, przykÅ‚ady niebezpiecznych i szkodliwych dla organizmu substancji, etykiety na żywnoÅ›ci - jak je czytać i unikać puÅ‚apek.

Podczas konferencji o tym jak przetworzone jest obecnie jedzenie opowiadała Halina Bazan, ze Stowarzyszenia Zrównoważonego Rozwoju i Przedsiębiorczości Społecznej. - Apeluje do wszystkich państwa, czytajcie etykiety. Zwracajcie uwagę na to co podajecie swoim dzieciom. To co jemy ma wpływ na to jak się czujemy, jak wyglądamy - na wszystko - zaznaczyła Halina Bazan.

Następnie z wykładem wystąpiła dietetyk z Natur House, Kinga Stopa. Jak podkreśliła to czym obecnie szpikowane jest jedzenie powoduje, że przestaje ono być wartościowym posiłkiem. Omówiła także barwniki, konserwanty, emulgatory, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze stosowane przez producentów. - Szczególnie powszechnym składnikiem jest glutaminian sodu, który jest niemal w każdym produkcie. Jeśli jest w składzie produktu i jest dodany jako pojedynczy składnik, musi być wymieniony na etykiecie. W innym razie ukrywa się pod jedną z pozornie nieszkodliwych nazw - mówiła Kinga Stopa. A nazwy pod jakimi może ukrywać glutaminian sodu to: drożdże, ekstrakt drożdżowy, zhydrolizowane białka, zhydrolizowane białka roślinne, ekstrakt z białka roślinnego, hydrolizowane białko roślinne, białko sojowe (koncentrat i izolat),enzymy, słód (smakowy i ekstrakt), jęczmień słodowy, kazeinian sodu, kazeinian wapnia, żelatyna, przyprawy, aromaty, np. identyczny z naturalnym, naturalny aromat, karagen, koncentrat białka serwatki, hydrolizowana mąka owsiana, bulion.

Jako ostatnia głos zabrała Eliza Gilowska z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, która opowiedziała o zasadach żywienia dzieci. - Badania opublikowane przez Instytut Żywności i Żywienia stwierdzają, że ponad 22% uczniów ma nadwagę. Tym co naprawdę przemawia do wyobraźni jest fakt, że na świecie z powodu otyłości umiera co roku 3 razy więcej osób niż z niedożywienia - mówiła Eliza Gilowska. Uczestnicy konferencji otrzymali ponadto broszurki informacyjne: "Słodkie, smaczne, kolorowe..Oj ale czy zdrowe?..." - czyli kilka słów o żywności. W publikacji w sposób czytelny przedstawiono podstawowe informacje dotyczące produktów które dodawane są do żywności m.in. barwniki spożywcze i syntetyczne, konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu. Na zgromadzonych czekały także pyszne zdrowe przekąski przygotowane przez uczniów klasy I z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, sklep "Jedz zdrowo" z ulicy Bankowej oraz restauracje Vege.

Akcja Stowarzyszenia Zrównoważonego Rozwoju i Przedsiębiorczości Społecznej - "kampania zdrowotna" ma przyczynić się zwiększenia świadomości dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych z terenu powiatu biłgorajskiego na temat zagrożeń wynikających z nieświadomego korzystania z szeroko dostępnych wysokoprzetworzonych produktów żywieniowych. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, spożywanie co raz większych ilości tłuszczów, cukru, żywności przetworzonej i chemicznie konserwowanej jak również z coraz mniejszą aktywność fizyczna prowadza do wielu poważnych chorób nie tylko u osób dorosłych ale co raz częściej u dzieci i młodzieży. Niedoborowe lub źle zbilansowane żywienie w okresie dojrzewania może spowodować nieodwracalne zahamowania tempa rozwoju dziecka. Sposób żywienia dzieci i młodzieży powinien być więc zgodny z ich aktualnym stadium rozwojowym i fizjologicznym, żywność powinna być jak najbardziej ekologiczna i przygotowywana zgodnie z najwyższymi normami.

Red.