Pełna wersja

"Trzy godzinki dla Rodzinki"

2016-09-20 09:14

Pod tym hasÅ‚em 18 wrzeÅ›nia br. już po raz ósmy w Gromadzie odbyÅ‚o siÄ™ Rodzinne Pieczenie Ziemniaków. Organizatorem pikniku byli pracownicy Placówki Wsparcia Dziennego "SkrzydÅ‚a" funkcjonujÄ…cej w ramach Programu SOS Wiosek DzieciÄ™cych BiÅ‚goraj.

Na początku spotkania wszyscy uczestnicy - dzieci wraz z rodzicami, lokalni mieszkańcy oraz rodziny z Biłgoraja i okolic - przygotowali dla siebie zdrowe owocowe szaszłyki, które były zachętą do zdrowego odżywiania; tym symbolicznym gestem - otwarto projekt pod nazwą: "Żółty talerz". Jest to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce, Caritas, TPD,PCK, Banki Żywności. Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych.

Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków. Marta Kimak - koordynator Programu Umacniania Rodziny - zaprosiła dzieci oraz rodziców na cykl spotkań z dietetykiem w placówkach wsparcia dziennego w Bukowej, Gromadzie i Woli Dereźniańskiej, zaplanowanych w ramach projektu, który będzie trwał do końca sierpnia 2017r. Prawo do zdrowego odżywiania to jedno z praw dzieci, na które szczególnie trzeba zwrócić uwagę, a przygotowana dekoracja miała na celu ich przypomnienie. Wszyscy uczestnicy spotkania zostali zachęceni do integracyjnych tańców, które były dobrą rozgrzewką przed rodzinnymi konkurencjami. Rodziny zbierały punkty biorąc udział w przygotowanych zadaniach m.in. rzut do celu, chiński ziemniak, slalom, skok w workach itp.

Po rodzinnych zmaganiach zwycięska drużyna otrzymała worek ziemniaków. Na scenie ogłoszono wyniki konkursu pt: "Uzależnieniom mówimy NIE", a autorom prac wręczono dyplomy i nagrody. Spotkanie zakończyło się wspólnym pieczeniem ziemniaków i ich degustacją.

Monika Wojda