Pełna wersja

Kuchnia po ciosmańsku

2016-10-22 16:53

Seniorzy z Bukowej, Ciosmów i Soli biorÄ… udziaÅ‚ w projekcie pod hasÅ‚em "Senior jak DÄ…b", w ramach którego organizowane sÄ… akcje obywatelskie. W sobotnie popoÅ‚udnie, 22 października, uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Na jutro zaplanowano konferencjÄ™ "Zdrowy senior".

Mieszkańcy Bukowej, Ciosmów i Soli biorą udział w projekcie, finansowanym przez Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Socjalnej - ASOS, "Senior jak Dąb". Ruszył on w maju bieżącego roku i potrwa do grudnia. Dotychczas uczestnicy projektu mieli okazję wziąć udział w akademii zorganizowanej pod hasłem "W seniorach siła", składała się z pięciu modułów tematycznych dotyczących społeczności lokalnej i możliwości podejmowania inicjatyw przez osoby starsze. Chętni mogli też zapoznać się z zasadami współpracy w grupie oraz współpracy z partnerami społecznymi. Dowiedzieli się również jakie są zasady realizacji inicjatyw społecznych.

W ramach projektu odbywają się akcje obywatelskie. Jedna z nich - warsztaty kulinarne - została zorganizowana w remizie OSP w Ciosmach, w sobotnie popołudnie, 22 października. Wszystkich obecnych witała Helena Szado - Oleksak.

- W ten sposób chcemy promować naszą miejscowość, ale i lokalne produkty. Warsztaty to jednak przede wszystkim promowanie lokalnej tradycji kulinarnej, smaków z dzieciństwa, które ja w sercu do tej pory noszę. To także doskonała okazja do nawiązania współpracy międzypokoleniowej, bo w naszym spotkaniu uczestniczą zarówno osoby starsze, jak i młodzież oraz dzieci - mówiła Helena Szado - Oleksak.

Na sobotnie spotkanie przygotowano takie potrawy jak: chleb z żytniej mąki, ciasta, ser suszony, grzyby po ciosmańsku, kompot z suszu, czy gołąbki.

Na jutro zaplanowano kolejne spotkanie. Tym razem odbędzie się ono w remizie OSP w Soli. Wszyscy chętni będą mogli uczestniczyć w konferencji p.n. "Zdrowy senior". Start zaplanowano na godz. 14:30.

Projekt "Senior jak Dąb" zakończy się w grudniu Jarmarkiem obywatelskim.

red.