Pełna wersja

Przeterminowana żywność w biłgorajskich sklepach

2010-09-10 08:55

Kupując jedzenie nie zawsze sprawdzamy daty ważności podane na opakowaniu, a powinniśmy. Jak wskazują statystyki sanepidu wcale nie tak trudno natrafić na przeterminowaną żywność. Kontrole biłgorajskich sklepów, przeprowadzone od stycznia do sierpnia tego roku, skończyły się wystawieniem aż kilkudziesięciu mandatów.

Produkty, które czasy świetności maja już za sobą, stwierdzono w 70 przypadkach. Sprzedaż takiej żywności może wystąpić w wielu miejscach, poza sklepami: na targowiskach, w piekarniach, zakładach żywienia zbiorowego. Podczas kontroli łącznie zakwestionowano 677 partii żywności, o niewłaściwej jakości zdrowotnej. Te uchybienia dotyczące sprzedaży przeterminowanych produktów, stwierdzono podczas planowanych urzędowych kontroli żywności. Artykuły te zostały wycofane z obrotu, na podstawie decyzji, którą wydaje się przedsiębiorcy w terminie natychmiastowym lub zniszczone na miejscu przez sprzedającego. Sklepy sprawdzane są ponownie w przeciągu najbliższego czasu. W obiektach, w których tych produktów było dużo, kontrole są ponawiane. Niestety, zdarzają się sklepy, w których często znajdują się przeterminowane towary, a właściciele zostali już kilkakrotnie ukarani.
- Jeżeli pierwszy raz spotkamy się z tym, że sprzedawane są środki przeterminowane, właściciel otrzymuje mandat w wysokości od 100 do 200zł, w zależności od ilości tych środków - mówi Joanna Maksymiuk, Kierownik Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku i dodaje, że przy ponownej kontroli, kiedy ponownie stwierdzona zostanie sprzedaż przeterminowanej żywności, kara grzywny podlega zwiększeniu, ponieważ jest to lekceważenie przepisów żywnościowych i konsumentów.
Sprzedawców, którzy handlowali przeterminowanymi produktami ukarano 74 mandatami o łącznej wysokości 11100zł. W jednym przypadku sprawa została skierowana do sądu. W chwili obecnej jest ona w toku. Sprzedawane środki były przeterminowane oraz daty ważności były zafałszowane. Jest to niezgodne z przepisem, który mówi o właściwym oznakowaniu produktów. Oznakowanie to musi być zrozumiałe dla konsumenta, wyraźne, czytelne, nieusuwalne oraz umieszczone w widocznym miejscu, a także nie może być w żaden sposób ukryte bądź zasłonięte i musi być w języku polskim.
Przeterminowaną żywność częściej można znaleźć w mniejszych sklepach, nie oznacza to jednak, że nie ma jej również w supermarketach. Spożycie produktów, których termin przydatności dawno minął, grozi zatruciami i innymi problemami przewodu pokarmowego, dlatego sanepid apeluje o dokładne sprawdzanie daty ważności produktów oraz o zwracanie uwagi czy produkty są przechowywane we właściwych warunkach. Tylko od konsumentów zależy jaką żywność kupią - świeżą czy przeterminowaną. Dlatego na wszelki wypadek poszukajmy daty na opakowaniach i zwróćmy uwagę sprzedawcy, gdy zauważymy jakieś nieprawidłowości.

Ks