Pełna wersja

Raj dla grzybiarzy

2017-09-13 09:09

PanujÄ…ca aura jest wymarzona dla grzybiarzy. W lasach jest ich wysyp, czego dowodzÄ… nadesÅ‚ane przez naszych czytelników zdjÄ™cia. W razie wÄ…tpliwoÅ›ci pomocÄ… w ocenie grzybów sÅ‚użą pracownicy biÅ‚gorajskiego Sanepidu i przypominajÄ… o zasadach bezpiecznego grzybobrania. PamiÄ™tajmy też, że osoby handlujÄ…ce grzybami na targowiskach powinny obowiÄ…zkowo posiadać atest.

W ostatnim czasie grzybów w okolicznych lasach nie brakuje, pełne kosze tych najszlachetniejszych nie należą do rzadkości, zdarzaja się też wyjątkowo duże okazy, jak prezentowany na zdjęciu prawdziwek znaleziony na terenie powiatu.

Jeśli i państwo chcą się podzielić swoimi znaleziskami zachęcamy do przesyłania zdjęć na adres redakcja@bilgorajska.pl.

Przypominamy też, że w razie wątpliwości co do jakości grzybów pomocą służą pracownicy biłgorajskiego Sanepidu. Atesty na grzyby świeże oraz porady w razie wątpliwości co do gatunku grzybów wydawane są bezpłatnie w godzinach pracy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju (zajmuje się tym klasyfikator grzybów). Osoby handlujące grzybami na targowiskach powinny obowiązkowo posiadać atest. Konsumenci kupujący grzyby powinni bezwzględnie tego wymagać. Nie wolno kupować od przygodnych sprzedawców grzybów suszonych ani żadnych przetworów grzybowych. W celach edukacyjnych organizowana jest wystawa grzybów przed budynkiem Stacji. Każdy może przyjść, obejrzeć znane i mniej znane gatunki grzybów, w tym tych najbardziej trujących.

Bezpieczne grzybobranie

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

  1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);

  2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;

  3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;

  4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak - gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);

  5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;

  6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;

  7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;

  8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno - epidemiologicznych;

W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby obejmuje 44 gatunki (zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. Nr 115, poz. 672) punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.
Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:

W okresie 4-5.09.2017 r. udzielono pięciu porad grzybowych w zakresie przekazania informacji, czy przyniesione do Stacji grzyby są jadalne. W jednym przypadku okazano młody egzemplarz muchomora (cecha charakterystyczna: bulwa na podstawie trzonu, białe blaszki). Pomylono go z pieczarką, która nie posiada bulwy na podstawie trzonu. Młode egzemplarze pieczarki posiadają równe i białe blaszki, dlatego należy zbierać egzemplarze, które się już rozwinęły i posiadają blaszki koloru brązowego, aby nie pomylić ich z grzybami niejadalnymi. Pozostałe okazane grzyby były jadalne.

Wydano jeden atest na grzyby świeże, który uprawnia do sprzedaży grzybów w ciągu 48 godzin, oczywiście przechowując je w odpowiednich warunkach.

red.