Pełna wersja

Stal kwasoodporna: jaki rodzaj wybrać?

2017-12-15 23:26

Stale kwasoodporne mają wspólną cechę: są mniej podatne na korozję, a jeśli już do niej dojdzie, to ma ona charakter powierzchniowy, dzięki czemu struktura konstrukcji bardzo długo zachowuje swoje pierwotne własności. W zależności od zastosowania można jednak zdecydować się na wybór stali austenicznych, ferrytycznych, ferrytyczno-austenicznych lub martenzytycznych.

Austeniczne stale kwasoodporne

Są to zdecydowanie najbardziej odporne na korozję gatunki stali, w których zawartość chromu i niklu wynosi odpowiednio 18 i 8%. Odporność na korozję zależy też, choć już w mniejszym stopniu, od zawartości molibdenu. W niektórych zastosowaniach jednak okazać się może, że zbyt niska jest odporność tego typu stali na obciążenia mechaniczne. W zależności od gatunku stali zawierać się mogą one w dopuszczalnym przedziale poniżej 450-950 MPa.

Ferrytyczne stale kwasoodporne

Dodatek chromu w tych stopach może wynieść 13, 17 lub 25%, natomiast zawartość węgla nie przekracza nigdy 1%. Za wysoką odporność na korozję odpowiada dodatek molibdenu, niobu i tytanu, a także bardzo niewielkich ilości innych pierwiastków. W porównaniu ze stalami austenicznymi, ferrytyczne są odporniejsze mechanicznie, bardziej podatne na tłoczenie, lepiej przewodzą ciepło i są odporniejsze na korozję naprężeniową. Stal ferrytyczna wykazuje właściwości magnetyczne.

Stale ferrytyczno-austeniczne

Zwane duplexami, stale ferrytyczno-austeniczne składają się w istocie z dwóch faz: ferrytu i austenitu. Dzięki takiej budowie stale tego typu charakteryzują się bardzo dużą odpornością mechaniczną i plastycznością, która nawet dwukrotnie przewyższa plastyczność czystej stali austenicznej. Są niewrażliwe na korozję wżerową i stosuje się je tam, gdzie prawdopodobne jest powstawanie szczelin na konstrukcji. Dobrze sprawdzają się w środowiskach zakwaszonych (do 15% kwasu), szczególnie przy zagrożeniu chlorkami, tlenkami azotu oraz kwasami organicznymi.

Stale martenzytyczne

Generalnie są podobne do stali ferrytycznych, natomiast w ich przypadku zawartość węgla zawsze wynosi około 1%. To zwiększa odporność na rozciąganie do około 1100 MPa, jednak są najbardziej wrażliwe na działanie kwasów spośród całej grupy stali kwasoodpornych. Spisują się dobrze w środowisku lekko zakwaszonym i tylko wówczas, gdy temperatura nie jest zbyt wysoka. Aby poprawić właściwości mechaniczne, stale martenzytyczne hartuje się i odpuszcza. Tutaj potrzeba bardzo precyzyjnego dobrania składu, aby uzyskać materiał o idealnych właściwościach, dlatego są to stale dość uniwersalne, ale mające również spore ograniczenia. Warto dowiedzieć się na http://linstar.eu/, który gatunek będzie najlepszy w danym zastosowaniu.

Red.