Stanowisko posła Piotra Olszówki w sprawie biłgorajskiego szpitala

2017-12-21 15:35

Publikujemy stanowisko posła na Sejm RP i przewodniczącego powiatowych struktur Prawa i Sprawiedliwości Piotra Olszówki w sprawie sytuacji szpitala w Biłgoraju.

Szanowni Państwo!

Na początku jako radny Rady Powiatu w Biłgoraju a obecnie jako Poseł na Sejm RP, wielokrotnie zabierałem i zabieram głos w sprawie sytuacji szpitala w Biłgoraju, jego funkcjonowania, zarządzania nim, jakości świadczonych w nim usług i jego wpływu na zabezpieczenie zdrowotne mieszkańców powiatu biłgorajskiego. Powyższe tematy poruszali także Radni PiS w Radzie Powiatu w Biłgoraju.

Przypomnę, iż szpital w Biłgoraju został oficjalnie przekazany w dzierżawę lubelskiej spółce ARION Szpitale Sp. z o.o. z dniem 6 października 2010 roku po likwidacji SP ZOZ. Na podstawie zawartej umowy spółka ma przez 25 lat dzierżawić grunt, budynki oraz sprzęt i wyposażenie placówki. Można by jednakże przytaczać wiele przykładów zastrzeżeń co do funkcjonowania szpitala, zarządzania nim czy świadczenia usług w okresie dzierżawy. Kwestie te wielokrotnie były poruszane na sesjach Rady Powiatu, zarówno obecnej jak i poprzedniej kadencji, co znajduje odzwierciedlenie w protokołach z sesji.

Mimo podpisania umowy dzierżawy, spółka nie wywiązuje się z jej zapisów. Wielokrotnie media donosiły, że spółka nie płaci lub ma opóźnienia w uiszczaniu czynszu dzierżawnego. Przypomnę także, iż kilka miesięcy po podpisaniu umowy dzierżawy pojawiły się informacje o braku kontraktu z NFZ na finansowanie działalności Oddziału Wewnętrznego i Izby Przyjęć w Tarnogrodzie. To zaniepokoiło mieszkańców Miasta i Gminy Tarnogród oraz gmin ościennych, tj. Potok, Biszcza, Księżpol, Obsza, Łukowa. Ostatecznie "szpital w Tarnogrodzie" jako taki przestał funkcjonować, a otworzono w nim ZOL. Ponadto w ostatnim czasie pojawiły się informacje o wszczęciu procesu upadłościowego spółki ARION Szpitale Sp. z o.o.

Działania organów i władz samorządu powiatowego dotyczące szpitala w Biłgoraju - w mojej ocenie - były tylko pozorne. Miały na chwilę uspokoić pytania i wątpliwości radnych, pacjentów biłgorajskiego szpitala i personel. Były to krótkie, lapidarne i nic nie wnoszące do dyskusji odpowiedzi lub wprost zbywanie tematu i ucinanie dyskusji. To moim zdaniem daje odczucie, że władze powiatu nie interesują się w sposób zadowalający tym co dzieje się w tej jedynej tego rodzaju placówce w naszym powiecie. Nie spotkałem się - zarówno jako radny, jak i jako poseł - by poprzednie czy obecne organy i władze samorządu powiatowego w sposób jednoznaczny odniosły się do zastrzeżeń, jakie do funkcjonowania biłgorajskiego szpitala mają mieszkańcy naszego regionu. Nie widzę także w działaniach władz powiatu - wywodzących się z Polskiego Stronnictwa Ludowego i środowisk związanych z Sojuszem Lewicy Demokratycznej i Platformy Obywatelskiej - rzetelnego sprawowania funkcji nadzorczej nad powierzonym w dzierżawę mieniem, jak również bezwzględnego egzekwowania zapisów umowy dzierżawy i codziennego nadzoru nad jej wypełnianiem.

Panie Starosto, szanowni członkowie Zarządu Powiatu, radni koalicji PSL - Biłgorajszczyzna (Platformy Obywatelskiej i Sojuszu Lewicy Demokratycznej) macie ustawowy obowiązek zabezpieczenia zdrowotnego mieszkańców naszego powiatu. Prowadzona do tej pory polityka wobec szpitala jest karygodna, by nie powiedzieć że jest dyletanctwem.

W związku z zaistniałą sytuacją związaną ze złożeniem wniosku o ogłoszenie upadłości spółki ARION Sp. z o.o., a także w trosce o los i bezpieczeństwo zdrowotne mieszkańców naszego powiatu, należy w sposób konkretny zapytać o odpowiedzialność osób - władz samorządu powiatowego, wywodzących się z koalicji Polskiego Stronnictwa Ludowego i Biłgorajszczyzny - związaną czuwaniem nad przestrzeganiem i realizacją umowy dzierżawy szpitala. Skala potencjalnych zaniedbań w zakresie nadzoru zgodności poszczególnych punktów umowy z ich rzeczywistym wykonaniem wskazuje, że prawidłowość tego nadzoru budzi co najmniej olbrzymie wątpliwości i wiele zastrzeżeń.

W związku z zaistniałą sytuacją dla dobra i poszanowania majątku publicznego, dobra materialnego wspólnoty powiatu oraz w trosce o bezpieczeństwo jej mieszkańców uważam, że okres od czasu podpisania umowy do chwili obecnej należy w sposób sprawiedliwy i obiektywny zbadać i jednocześnie znaleźć odpowiedzialnych za zaistniałą sytuację.

Wobec powyższego, podjąłem decyzję o zleceniu w przedmiotowym zakresie szczegółowej analizy prawnej. Jeżeli wyniki tej analizy potwierdzą istnienie opisywanych nieprawidłowości i naruszenie przepisów prawa, niezwłocznie złożone zostanie zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez osoby i/lub organy samorządu powiatowego odpowiedzialne za te naruszania, zwłaszcza w zakresie sprawowania nadzoru związanego z ww. umową dzierżawy. Z uwagi na wagę problemu zawiadomienie będzie skierowane bezpośrednio do Prokuratury Krajowej w Warszawie.

Poseł na Sejm RP i przewodniczący powiatowych struktur Prawa i Sprawiedliwości
Piotr Olszówka