Pełna wersja

"Europa pełna smaków"

2018-02-25 10:16

W celu propagowania wiedzy i sztuki kulinarnej krajów europejskich, rozwijania zamiÅ‚owania do zawodu oraz kreatywnoÅ›ci i pomysÅ‚owoÅ›ci wÅ›ród mÅ‚odzieży ZespoÅ‚u Szkół Zawodowych i OgólnoksztaÅ‚cÄ…cych w BiÅ‚goraju zorganizowano szkolny konkurs gastronomiczny pt. "Europa peÅ‚na smaków".

Konkurs adresowany był do uczniów Technikum Gastronomicznego. Pierwszy etap - kwalifikacyjny odbył się w połowie lutego, w formie testu i miał na celu wyłonić cztery drużyny, które wykazały się największą wiedzą z zakresu kuchni europejskich. Do drugiego etapu zakwalifikowali się uczniowie trzeciej klasy Technikum Gastronomicznego: Agata Bielak i Iwona Liwak, Magdalena Marzec i Małgorzata Hajduk, Aneta Dziewa i Mateusz Hurkała, Kinga Bednarz i Karolina Dziura.

W bieżacym tygodniu odbył się drugi etap konkursu. Każda grupa przygotowała potrawę z wylosowanej kuchni. Uczniowie wykonali: musakę z kuchni greckiej, zupę serową z kuchni francuskiej, cannelloni z kuchni włoskiej i rosyjskie bliny z kawiorem. Wszystkie potrawy były profesjonalnie przygotowane i zaprezentowane, posiadały wysokie walory smakowe i estetyczne. Rywalizacja była bardzo wyrównana, a uczestnicy prezentowali wysoki poziom. Pierwsze miejsce zajęli Aneta Dziewa i Mateusz Hurkała, prezentując tradycyjne danie greckie. Drugie miejsce zdobyły Agata Bielak i Iwona Liwak, sporządzając francuską zupę serową. Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienie. Organizacją konkursu zajmowały się nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Eliza Gilowska i Agata Poźniak.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

ZSZiO