Konkurs adresowany był do uczniów Technikum Gastronomicznego. Pierwszy etap - kwalifikacyjny odbył się w połowie lutego, w formie testu i miał na celu wyłonić cztery drużyny, które wykazały się największą wiedzą z zakresu kuchni europejskich. Do drugiego etapu zakwalifikowali się uczniowie trzeciej klasy Technikum Gastronomicznego: Agata Bielak i Iwona Liwak, Magdalena Marzec i Małgorzata Hajduk, Aneta Dziewa i Mateusz Hurkała, Kinga Bednarz i Karolina Dziura.
W bieżacym tygodniu odbył się drugi etap konkursu. Każda grupa przygotowała potrawę z wylosowanej kuchni. Uczniowie wykonali: musakę z kuchni greckiej, zupę serową z kuchni francuskiej, cannelloni z kuchni włoskiej i rosyjskie bliny z kawiorem. Wszystkie potrawy były profesjonalnie przygotowane i zaprezentowane, posiadały wysokie walory smakowe i estetyczne. Rywalizacja była bardzo wyrównana, a uczestnicy prezentowali wysoki poziom. Pierwsze miejsce zajęli Aneta Dziewa i Mateusz Hurkała, prezentując tradycyjne danie greckie. Drugie miejsce zdobyły Agata Bielak i Iwona Liwak, sporządzając francuską zupę serową. Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienie. Organizacją konkursu zajmowały się nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Eliza Gilowska i Agata Poźniak.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!