Pełna wersja

Stół jak malowany

2018-03-23 12:58

TradycjÄ… ZespoÅ‚u Szkół Zawodowych i OgólnoksztaÅ‚cÄ…cych w BiÅ‚goraju staÅ‚o siÄ™ przygotowywanie przed Å›wiÄ™tami potraw, które prezentowane sÄ… w holu szkoÅ‚y. W tym roku na stół wielkanocny zawitaÅ‚a m.in. rolada marchewkowa.

Świąteczne stoły, które prezentowane są zwykle na kilka dni przed Wielkanocą lub Bożym Narodzeniem przygotowywane są przez uczniów technikum gastronomicznego. Nie inaczej było i tym razem, propozycje wielkanocnych potraw zostały stworzone przez uczniów klasy II. Pracowali oni pod kierunkiem nauczycielek zawodu Iwony Szeptuch i Anny Brodaczewskiej.

- W tym roku brakuje na stole np. barszczu, ale idea jest taka, by każdego roku zaproponować coś innego. W tym roku poszliśmy w kolory, by rozbudzić wiosnę - mówi w rozmowie z portalem bilgorajska.pl Iwona Szeptuch.

Wiele potraw jest zupełnie nowych, wykonanych po raz pierwszych jak np. rolada marchewkowa, czy rolada w omlecie. Były też faszerowane jajka, czy nadziewane mięsa. Dania ozdabiały np. kurczaki z jajek. Na wielkanocnym stole nie mogło zabraknąć tradycyjnej baby.

Anna Brodaczewska zauważa, że z każdym rokiem umiejętności uczniów są coraz większe, sami przedstawiają propozycje potraw, a przepisy mają w małym palcu.

red.