Pełna wersja

Wiedzą co jedzą

2018-04-10 08:26

6 kwietnia, w remizie OSP w Soli odbyły się pilotażowe warsztaty kulinarne o zdrowym żywieniu dzieci, przeznaczone dla rodziców. Spotkanie zorganizowała Lokalna Grupa Działania "Ziemia Biłgorajska" we współpracy ze Stowarzyszeniem "Razem Łatwiej" w Zakątku Ziemi Biłgorajskiej oraz Gminną Biblioteką Publiczną w Soli.

Warsztaty poprowadziła Oksana Marczak z firmy Wkręceni w Zdrowie.

Przybyli na spotkanie goście mogli dowiedzieć się wielu przydatnych informacji o zdrowym żywieniu zarówno dzieci, jak i osób starszych. Prowadząca zaprezentowała m.in. porady jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw oraz jak wychować małego smakosza. Zebrani dowiedzieli się także dlaczego w swojej diecie warto ograniczyć cukier.

W części warsztatowej uczestnicy przygotowali zdrowe przekąski, koktajle i słodycze bez sztucznych dodatków cukru i utwardzanych tłuszczów. Po wspólnej degustacji goście otrzymali przepisy na zdrowe dania, które będą wykorzystywali w domach.

Organizatorami wydarzenia byli: Lokalna Grupa Działania "Ziemia Biłgorajska", Stowarzyszenie "Razem Łatwiej" w Zakątku Ziemi Biłgorajskiej i Gminna BibliotekaPubliczna w Soli.

LGD/red.