Pełna wersja

Opakowania styropianowe - kiedy warto je stosować?

2018-05-18 13:33

Opakowanie styropianowe są popularne z uwagi na ich stosunkowo niską cenę oraz właściwości termoizolacyjne. Dlatego znajdują szerokie zastosowanie w gastronomii. Kiedy warto je stosować i na co zwracać uwagę przy wyborze takich opakowań?

Jakie właściwości mają opakowania ze styropianu przeznaczone do przechowywania żywności?

Opakowania styropianowe, takie jakie można znaleźć na stronie knauf-industries.pl są przede wszystkim bezpieczne dla żywności, zarówno przetworzonej, jak i świeżej. Dzięki czemu umieszczając w nich jedzenie mamy pewność, że nie straci ono swoich właściwości, w tym nie przesiąknie zapachem opakowania (co nieraz ma miejsce w przypadku opakowań tekturowych), nie odbarwi się i nie zmieni smaku. Oprócz tego do zalet tego typu opakowań zaliczyć należy przede wszystkim:

Opakowania styropianowe nie tylko w gastronomii

Z uwagi na swoje właściwości opakowania ze styropianu często wykorzystywane są również w branży farmaceutycznej. Wykorzystuje się je do przechowywania i przewożenia leków, a także różnorodnych preparatów. Dzięki kompaktowym rozmiarom można je umieszczać nawet w przenośnych lodówkach przystosowanych do przewożenia produktów farmaceutycznych.

Red.