Jak podkreślają organizatorzy niedzielnego spotkania sytuacja na rynku rolno-spożywczym jest tragiczna jeśli chodzi o jakość produktów, ich skład i pochodzenie, które mają decydujący wpływ na stan naszego zdrowia. Oprócz substancji szkodliwych znajdujących się w żywności podczas konferencji poruszono również temat czynników występujących w powietrzu, którym oddychamy oraz w wodzie, którą pijemy. - Jest to o tyle ważne, że zachorowalność na nowotwory jak i wiele innych chorób przewlekłych wzrasta w zastraszającym tempie. Wszyscy widzimy, że współczesna medycyna z zapasem nowoczesnych leków jest bezradna przy tym zjawisku - podkreślają organizatorzy.
Konferencja połączona była z ogólnopolską akcją pod hasłem "Cała Polska piecze chleb", której inicjatorem jest Tadeusz Rolnik, ekologiczny rolnik z Podkarpacia. Tadeusz Rolnik opowiedział o staropolskich gatunkach zbóż, takich jak orkisz, płaskurka czy samopsza i produkcji własnego zakwasu. Wykład połączony był z pokazem pieczenia chleba, do którego jak udowodnił potrzeba jedynie 3 składników: wody, mąki i soli.