Pełna wersja

Czym się kierować przy zakupie grilla?

2018-10-25 15:18

Grillowanie to ulubione zajęcie Polaków. Każdego roku w okresie letnim chociaż raz gościmy na jakimś grillu, a bywa, że częściej. Niektórzy nawet raz tygodniu biorą udział w tego typu spotkaniach. Kończy się lato, zaczyna jesień, a wiele nadal ma ochotę na grillowanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, potrzebny jest tylko odpowiedni grill. Jak wybrać odpowiedni sprzęt, aby nam służył przez cały rok?

Dopasuj grilla do swoich potrzeb

Wybór odpowiedniego grilla zależy przede wszystkim od naszych potrzeb i zasobności portfela. Dlatego musimy na samym początku przemyśleć, jak często zamierzamy go używać i w jakich okolicznościach. Warto też zastanowić się, jakie potrawy zamierzamy grillować. Jeśli planujemy urządzać grille od czasu do czasu i do tego w różnych miejscach, nie warto wydawać majątku na urządzenie. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzi się lekki, przenośny grill. Osoby, które planują grillować częściej, a w dodatku chciałyby przyrządzać nie tylko kiełbaski, ale też karkówkę, boczek, czy nawet steki, powinny wybrać porządniejszy sprzęt. Różnorodne grille znajdziemy na https://www.top-grille.pl/, więc warto tam poszukać odpowiedniego urządzenia dla nas.

Zwróć uwagę na palenisko

Najważniejszą częścią grilla jest palenisko, więc warto je dokładnie obejrzeć przed zakupem. Nie powinno ono być zbyt głębokie, aby rozpalanie grilla nie trwało za długo. W końcu nikt nie chce tracić cennego czasu. Dodatkowo, warto wyłożyć dno folią aluminiową i posypać piaskiem, które wchłoną kapiący tłuszcz - to zapobiegnie wybuchom ognia i przedłuży trwałość naszego grilla. Ważne też, aby palenisko było stabilne. W końcu możemy grillować w różnych warunkach i warto zadbać o to, aby nie urządzenie nie przewróciło się na nierównym terenie czy podczas podmuchów wiatru. Dlatego przy zakupie należy sprawdzić, czy grill ma solidnie przykręcone nóżki. Świetnie, gdy dodatkowo są regulowane. Wówczas możemy wysokość grilla dostosowywać do osoby, która przyrządza potrawy.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

W trakcie wyboru grilla powinniśmy też zwrócić uwagę na na wielkość rusztu. W przypadku większej ilości osób musi on mieć minimum wymiary 30 na 30 cm. Najlepiej, gdy będzie wykonany z chromowanej stali nierdzewnej, aluminium lub żeliwa. Warto też zwrócić uwagę na osłonkę. To właśnie ona chroni naszego grilla przed wiatrem, a także ogranicza pryskanie tłuszczu. Osłonka powinna być wykonana z metalowej blachy, aby dobrze spełniała swoje funkcje. Przydatna będzie też dodatkowa tacka, na której możemy odkładać potrawy.

Pamiętaj, że sam grill to nie wszystko!

Musimy też pamiętać, że sam grill nie wystarczy, aby udało nam się przyrządzić doskonałe potrawy. Potrzebne są też odpowiednie akcesoria, dzięki czemu grillowanie stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze. Potrzebne nam będą szczypce do obracania potraw, a także opiekacze do mięsa i ryb. Warto też pomyśleć o dziurkowanych tackach, które będą zapobiegać ściekaniu tłuszczu na palenisko. Jakość i smak potraw z naszego grilla uzależnione są też od tego, czym będziemy palić. Najlepiej sprawdzi się węgiel drzewny przygotowany z drzew liściastych.

Red.