Warsztaty dotyczące produktu regionalnego i wyrobów rękodzieła obejmowały swym zakresem tematy związane z nabyciem wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu produktu regionalnego i wyrobów rękodzielniczych oraz sposobu ich promocji i marketingu.
W dzisiejszych warsztatach, które odbyły się w Zajeździe Rozdroże w Soli, udział wzięło 60 osób z terenu powiatu biłgorajskiego, głównie przetwórców, członków kół gospodyń wiejskich oraz gminnych zespołów śpiewaczo - obrzędowych.
Warsztaty kulinarne poprowadził Jacek Jakubczak - mistrz kucharski i mistrz cukiernictwa, prezes zarządu Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy prowadzącego działalność m.in. w zakresie poznawania tradycji kulinarnych, kształtowania i rozwijanie wzorców racjonalnego żywienia wśród szerokich kręgów społeczeństwa, kultywowania narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych i cukierniczych. Wyjaśnił m.in. różnicę pomiędzy produktami tradycyjnymi, regionalnymi, lokalnymi czy ekologicznymi, przedstawił procedurę rejestracji produktów tradycyjnych. Dla uczestników przygotował piroga biłgorajskiego. Warsztat rękodzielniczy poprowadziła Anna Mitrut - ekspert, instruktor, wykładowca zagadnień związanych z rękodzielnictwem. Zaprezentowała zebranym różne formy kultywowania tradycji ludowych, następnie każdy z nich wykonał kwiaty z bibuły. Blok dotyczący marketingu produktów tradycyjnych i rękodzielniczych poprowadziła Agnieszka Gorzkowska - nauczyciel przedmiotów zawodowych i ekonomicznych w tym marketingu i sprzedaży produktów w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju.
Organizacja warsztatów możliwa była dzięki finansowaniu przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich.