Pełna wersja

Jakie foremki do pieczenia wybrać?

2018-12-04 18:19

Wygląd ciasta w dużej mierze zależy od rodzaju formy. Na rynku dostępne są foremki do ciast i ciasteczek w różnych rozmiarach i kształtach. Wśród nich znajdziemy tradycyjne, okrągłe lub prostokątne modele, a także serca, kwiaty i mnóstwo innych wzorów. Formy różnią się od siebie również materiałem, z jakiego zostały wykonane. Do wyboru mamy silikonowe foremki do pieczenia ciast, stworzone ze stali nierdzewnej, blachy, a nawet szkła i ceramiki. Które są najlepsze?

Foremki do pieczenia ciast - must have każdej kuchni
Jeśli należysz do miłośników słodkości, w Twojej kuchni z pewnością nie brakuje tortownic i form do pieczenia. To w nich przygotowujesz serniki, szarlotki, torty, babki oraz wiele innych wypieków, wypełniających kuchnię przyjemnym aromatem. Najbardziej popularne są ocynowane blachy do pieczenia (https://yourhomestory.com.pl/kuchnia). Wynika to z ich dużej dostępności. Do ich zalet należą niewielka waga i niska cena. Blachy jednak szybko ulegają wgnieceniom, a nierzadko także rdzewieją. Jeśli masz zamiar ich używać, wyłóż je papierem do pieczenia, zanim umieścisz w nich ciasto, zwłaszcza, jeśli będzie to wypiek z owocami. W ocynowanych blachach przygotujesz kwadratowe lub prostokątne ciasto, a także tartę lub tartaletki. Podobne do nich są formy ze stali nierdzewnej. Wyróżniają się one jednak większą trwałością. Żadnych wgnieceń i rdzy, a jeśli dodatkowo zostaną pokryte specjalną powłoką, ciasto nie będzie do nich przywierało i z łatwością przywrócimy im czystość po pieczeniu. Wadą form ze stali nierdzewnej jest ich podatność na zarysowania. Pamiętaj więc, by posługiwać się odpowiednimi akcesoriami, które nie zniszczą formy.

Silikonowe, szklane i ceramiczne formy do pieczenia
Elastyczny silikon to idealny materiał na formę do pieczenia. Ciasto nie przywiera, dzięki czemu bez trudu je wyciągniesz. Nieużywane silikonowe foremki można zwinąć. Nie zajmą więc dużo miejsca w szafce lub szufladzie kuchennej. Tym, co je wyróżnia spośród innych jest bogactwo dostępnych wzorów. Gwiazdy, serca, bajkowi bohaterowie i literki to tylko niektóre z nich. W sklepie YourHomeStory znajdziesz ich dużo więcej, w efektownych kolorach i pomysłowych kształtach. Z kolei szklane formy do ciast są uniwersalne, ponieważ nie chłoną zapachów przyrządzanych w nich potraw. Można w nich przygotować zarówno dania obiadowe, jak i desery. Są cięższe niż formy silikonowe lub blaszane, a ich upuszczenie grozi stłuczeniem. Efektowne, ceramiczne formy wymagają wydłużenia czasu pieczenia, ponieważ przepuszczanie ciepła jest w nich wolniejsze. Jak widzisz, każda forma ma swoje wady i zalety. Znajdź swój typ i dołącz do amatorów słodkich wypieków.

Red.