Jedną z tych, która obecnie przeżywa rozkwit popularności jest picie naparu z kombuchy, czyli grzyba herbacianego. Czym jest i w jakich sytuacjach warto go stosować? Sprawdźmy!
Czym jest kombucha?
Kombucha zwana również grzybem herbacianym lub grzybem japońskim to bakterie i drożdże, które żyją ze sobą w symbiozie. Grzybek herbaciany ma biały kolor oraz konsystencję galaretki. Dopasowuje się do kształtu naczynia, w którym jest przechowywany. Stosowany jest od wieków zarówno w Japonii, Rosji, jak i w Europie. Po wojnie został przez nas zapomniany - obecnie wraca do łask.
Jakie dolegliwości może leczyć?
Kombucha może pomóc nam w leczeniu wielu dolegliwości. Wśród chorób, które leczy wymienić możemy między innymi migreny, alergie, problemy z ciśnieniem krwi czy miażdżyca. To jednak nie wszystko. Grzybek herbaciany pomaga w leczeniu ran, poprawia samopoczucie oraz koncentrację. Może okazać się również doskonałym wsparciem w procesie odchudzania oraz przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia. Więcej informacji na temat dobroczynnego wpływu grzyba herbacianego znajdziesz w artykule “Kombucha - dlaczego warto ją pić?".
Jak przyrządzać napój z grzyba herbacianego?
Przyrządzanie napoju z grzyba herbacianego nie jest trudne. Wszystko co musisz zrobić to zaparzenie zwykłej, czarnej herbaty, do której dodasz grzybek herbaciany oraz łyżeczkę lub dwie cukru. Na zaparzoną i ostudzoną herbatę, do której wsypujemy cukier kładziemy kombuchę a następnie przykrywamy gazą i odstawiamy na 5-7 dni. Pijemy po dwie lub trzy łyżeczki napoju powoli zwiększając dawkę.
Podsumowując, kombucha na herbata.info to ciekawa propozycja, którą warto rozważyć. Może bowiem pomóc nam w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Jednocześnie pamiętajmy, że istnieją przeciwwskazania do stosowania kombuchy.