Pełna wersja

Dlaczego warto wybierać erytrol zamiast cukru?

2019-03-31 10:59

Cukier to biała śmierć i każdy to wie. Jednak nadal nie wyobrażamy sobie potraw lub deserów bez tego dodatku słodyczy. Dość niedawno w sklepach pojawił się naturalny zamiennik cukru — erytrol, który szybko zyskał uznanie dietetyków. Sprawdź, w czym tkwi jego sekret i dlaczego jest znacznie zdrowszy od cukru.

Negatywne działanie cukru

Na samym początku trzeba zrozumieć, jak negatywnie działa cukier na nasze zdrowie, a w konsekwencji także na nasze życie. Obecnie wykorzystywany jest on w większości produktów spożywczych, które zostały przetworzone. Wszystko to sprawia, że zjadamy go zbyt wiele, często nawet nieświadomie, przez co miewamy gorsze samopoczucie i częściej chorujemy. Poza tym borykamy się z tak groźnymi chorobami, jak otyłość czy cukrzyca. Jednak ograniczenie słodkiego smaku nie jest takie proste, gdyż cieszy się on sporą popularnością i od lat zdążyliśmy przyzwyczaić do niego nasze kubki smakowe. Rozsądnym rozwiązaniem wydaje się znalezienie zdrowego i naturalnego zamiennika, który nie odbierze nam ulubionego smaku i nie ściągnie na nas niebezpiecznych chorób. Zatem nasz wybór powinien paść na erytrol, który można zakupić w sklepie ze zdrowymi produktami, np. na https://naturalniezdrowe.pl/naturalne-slodziki/138-erytrol-naturalny-slodzik.html.

Czym jest erytrol?

Kiedy zależy nam na naturalnym słodziku, to powinniśmy wybrać erytrol. To substancja, która znajduje się w różnych owocach, wodorostach oraz porostach. Jego fenomen polega przede wszystkim na tym, że ma pyszny słodki smak, a przy tym jest niskokaloryczny. Często można go znaleźć w produktach, które nie mają zbyt wiele kalorii lub są typowo przeznaczone dla osób chorujących na cukrzycę. Z wyglądu nie sposób odróżnić go od zwykłego cukru, dzięki czemu znacznie łatwiej można się do niego przyzwyczaić.

Zalety erytrolu dla naszego organizmu

Zwrócono uwagę na to, że ten zamiennik zostaje prawie w całości wydalony z organizmu, dzięki czemu nie grożą nam wzdęcia czy inne problemy trawienne. W Polsce zdecydowana większość osób miewa problemy z próchnicą w jamie ustnej. Na szczęście dietetycy podkreślają, że zamiana cukru na erytrol może znacznie pomóc, a nawet zatrzymać ten proces. W dodatku dokonując tej zamiany, nie zyskujemy pustych kilogramów, co pozytywnie odbija się także na naszej sylwetce. Co ciekawe badania ukazują, że poprawia on także elastyczność naszych naczyń krwionośnych.

Kto powinien postawić na erytrol?

Nie da się ukryć, że erytrol będzie znakomitym rozwiązaniem dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i jeść świadomiej. Jednak przede wszystkim przypadnie do gustu osobom, które mają słabość do słodkich smaków i nie chcą z nich rezygnować. Przy czym trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że jest on odrobinę mniej intensywny niż cukier, dlatego zamiast jednej łyżeczki warto dodać około półtora.

Jeśli chodzi o konkretne grupy odbiorców tej substancji, to na pewno docenią ją osoby cierpiące na cukrzycę oraz będące na diecie.

Red.