Pełna wersja

Cukiernie i piekarnie również potrzebują specjalistycznych zmywarek. Gastronomia to coś więcej niż restauracje

2019-04-11 08:46

Kiedy na tapecie pojawia się temat profesjonalnego wyposażenia dla gastronomii, wywołane skojarzenia najczęściej dotyczą kuchni w eleganckiej restauracji. Obrazki jak z filmów albo kulinarnych talent show: tu krajalnice, tam lodówki, piece i kuchenki, gdzieś w kącie zlewozmywak albo zmywarka, a wszystko błyszczy się srebrzystym kolorem. Mało kto pomyśli o pracy w piekarni czy cukierni - oczywiście nie licząc osób, zatrudnionych w tej części branży albo prowadzących taki interes. A pieczenie chleba, ciast oraz innych smakołyków także wymaga dedykowanych rozwiązań. Również zmywarek do czyszczenia specyficznych przyrządów i elementów wyposażenia, bez których nie ma mowy o udanych wypiekach.

Kosze piekarnicze i tace cukiernicze nijak nie wejdą do komory zwykłego urządzenia

Ambitni mogą wprawdzie próbować, ale wydajność takiego rozwiązania będzie mocno dyskusyjna. Mycie pojedynczych sztuk kompletnie mija się z celem. Poza tym aparatura zaprojektowana do talerzy i kubków nie wyczyści dużych tac oraz koszy tak dokładnie , jak dedykowana maszyna. Zarówno ze względu na kształt pojemników, jak i rodzaj zabrudzeń do usunięcia. Specjalistyczna zmywarka gastronomiczna dla piekarni czy cukierni musi poradzić sobie z resztkami surowego albo przypalonego ciasta, lepkim lukrem i nadzieniami, zaschniętymi kremami, bitą śmietaną... Wyczyszczenie tego wszystkiego wymaga zupełnie innych temperatur, o właściwościach płynów myjących już nie wspominając. Równie dużą rolę odgrywa tworzywo - solidna blacha oraz plastik zniosą dużo więcej niż porcelana czy szkło, więc dla większej efektywności pracy urządzenie może działać z większą mocą. Warto porównać sobie parametry techniczne pompy myjącej.

Przewaga zmywarek nad czyszczeniem ręcznym nie podlega żadnej dyskusji

Skoro trzeba uwzględnić aż tyle różnych czynników przy wyborze odpowiedniej zmywarki gastronomicznej, to może szkoda zawracać sobie głowę takimi szczegółami? Przecież od ręcznego mycia jeszcze nikomu nie stała się wielka krzywda! Cóż, podobny pomysł ma sens wyłącznie dla kogoś, kto zupełnie nie liczy się z kosztami funkcjonowania swojego biznesu . Profesjonalne urządzenia charakteryzują się względnie niskim zużyciem wody i zapotrzebowaniem na energię elektryczną. Dodatkowo biorąc pod uwagę, ile wyposażenia są w stanie wyczyścić w krótkim czasie, rachunek ekonomiczny zaczyna przemawiać wyraźnie na ich korzyść. A  jak wybrać zmywarkę gastronomiczną dopasowaną do konkretnych potrzeb? Najprościej skontaktować się z doradcami Resto Quality, którzy fachowo przedstawią dostępne modele i pomogą dokonać najlepszego wyboru.

Red.