Producenci ubiegali się o tytuł "Najlepszego Smaku Lubelszczyzny 2019" w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołóstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje oraz inne.
Do konkursu zgłoszono 71 produktów, ale zakwalifikowano tylko 30 z nich. W kategorii "miody" prym wiodły miody z pasieki "Miodzio" z gminy Księżpol. Cztery jej produkty - miód akacjowy, miód gryczany, miód lipowy i miód spadziowy iglasty zyskały uznanie międzynarodowego jury i otrzymały tytuł "Najlepszego smaku Lubelszczyzny 2019". Miody z pasieki "Miodzio" to jedyne wyróżnione podczas konkursu produkty z powiatu biłgorajskiego.
Konkurs "Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2019" ma pomóc wyłonić te produkty, które powinny być szczególnie eksponowane na mapie smaku regionu lubelskiego. - Chcemy ich twórcom wynagrodzić ich cierpliwość, pracowitość, przywiązanie do regionu i tradycji oraz dbanie o zachowanie najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Pragniemy, by przyznane tytuły "Najlepszy Smak Lubelszczyzny - 2019″ były dla twórców produktów regionalnych powodem do dumy, a także przyczynkiem dla wzrostu sprzedaży - twierdzą organizatorzy konkursu.