Pełna wersja

Festiwal Smaków dla Jasia. Ile udało się zebrać?

2019-09-21 11:57

W niedzielÄ™, 16 wrzeÅ›nia na placu przy BiÅ‚gorajskim Centrum Kultury zorganizowano Å›wiÄ™to smacznej i zdrowej kuchni czyli III Festiwal Smaków. Wydarzenie wzorem poprzednich edycji poza możliwoÅ›ciÄ… spróbowania i nabycia najróżniejszych daÅ„ byÅ‚o okazjÄ… do pomocy. W tym roku organizatorzy postanowili wesprzeć leczenie i rehabilitacjÄ™ maÅ‚ego Jasia, który ulegÅ‚ poważnemu poparzeniu. Ile udaÅ‚o siÄ™ zebrać?

Biłgorajski Festiwal Smaków to wydarzenie promujące smaczną i zdrową kuchnię, które organizują Centrum Kultury Niezależnej POGOTOWIE, Biłgorajskie Centrum Kultury i Stowarzyszenie Zrównoważonego Rozwoju i Przedsiębiorczości Społecznej. W niedzielę, 16 września na placu przy BCK odbyła się trzecia edycja imprezy. Tym razem wydarzenie przebiegało pod szyldem tradycyjnej polskiej kuchni. Oprócz atrakcji kulinarnych były też: kącik małych artystów, sportowe mini igrzyska, pokazy robotyki, dmuchane zjeżdżalnie, występ zespołów MDK. Imprezę zakończyły koncerty zespołów Fire Over Limits oraz Egzotyczny Dandys Paryskich Bulwarów, a gwiazdą wieczoru była Aleksandra Nizio - zwyciężczyni V edycji The Voice of Poland. Relację znajdą Państwo w artykule: Festiwal Smaków dla Jasia.

Każdego roku Festiwal Smaków połączony jest z akcją charytatywną. Trzecia edycja wydarzenia była okazją do wsparcia leczenia i rehabilitacji Jasia Sprysaka, który pod koniec ubiegłego roku uległ poważnemu poparzeniu. Dzięki licytacji i zbiórce do puszek w ciągu kilku godzin udało się zebrać 21 tys. zł.

Wszystkim, którzy zaangażowali się w organizację imprezy w rozmowie z Biłgorajską Telewizją Kablową podziękował pomysłodawca imprezy, Andrzej Klucha - prezes Stowarzyszenia Noodles Stage i koordynator Centrum Kultury Niezależnej Pogotowie. - Chciałbym podziękować wolontariuszom, uczniom, nauczycielom, wystawcom, a w szczególności wszystkim, którzy uczestniczyli w wydarzeniu, za udział, pomoc i wspólną zabawę podczas III edycji Biłgorajskiego Festiwalu Smaków - mówił Andrzej Klucha.

Red.