Pełna wersja

Które można jeść, a które sÄ… trujÄ…ce?

2019-10-23 15:05

W dniach 23-24.10.2019 r. w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w BiÅ‚goraju odbywa siÄ™ coroczna wystawa grzybów. To niepowtarzalna okazja do zapoznania siÄ™ z gatunkami grzybów jadalnych, niejadalnych i trujÄ…cych z miejscowych lasów. Podczas wystawy można również zasiÄ™gnąć porady grzyboznawcy i klasyfikatora grzybów.

Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Biłgoraju w już po raz kolejny, w pełni sezonu grzybowego, zorganizowała wystawę tych darów lasu. Odbywa się ona w dniach 23-24 października. Grzyby zaprezentowane są w holu budynku Sanepidu.

W tego typu akcjach chodzi przede wszystkim o uświadomienie wszystkim miłośnikom grzybobrania, które gatunki można bezpiecznie jeść i jak rozpoznać te, których powinniśmy unikać. Wiele okazów jest bardzo podobnych i łatwo je pomylić, dla przykładu niezwykłym podobieństwem cechują się kurka i lisówka pomarańczowa. Warto posiąść taką wiedzę, gdyż zjedzenie trującego grzyba może okazać się tragiczne w skutkach.

O tym, jakie grzyby możemy znaleźć w biłgorajskich lasach opowiada Mariusz Gut, klasyfikator grzybów. Z takiej okazji skorzystali już najmłodsi mieszkańcy Biłgoraja. W środowe przedpołudnie Powiatową Stację Sanitarno - Epidemiologiczną odwiedziły przedszkolaki. Na nietypową lekcję biologi wybrali się też uczniowie miejskich szkół.

Zobaczyć zbiory można jeszcze w czwartek. Zachęcamy do wybrania się do Sanepidu, ale przypominamy, że z bezpłatnych porad grzyboznawcy i klasyfikatora grzybów można skorzystać codziennie w godzinach pracy jednostki.

A jakie są ogólne zasady bezpiecznego grzybobrania?

- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
-Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
-Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
-Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak - gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
-Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
-Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
-Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
-W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno - epidemiologicznych.

red.