Pełna wersja

Domowe suszenie grzybów: jak robić to prawidłowo?

2019-10-30 09:27

Sezon na grzybobranie w pełni. Właśnie teraz ruszamy do lasów w poszukiwaniu okazów, które, odpowiednio zasuszone, będą służyły nam jako podstawa jesiennych i zimowych potraw. Nie wiesz, jak powinno się suszyć grzyby? To nic trudnego, a niezbędny jest nam zaledwie jeden sprzęt.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Suszenie grzybów zaczyna się tuż po ich zebraniu, bowiem proces gnilny rozpoczyna się w momencie, gdy odcinamy nasz okaz znad ziemi. Ważny jest już sam transport grzybów. Przede wszystkim muszą mieć one swobodny dostęp do powietrza, dlatego najlepsze są tradycyjne metody, czyli przenoszenie grzybów w wiklinowym koszu, wyłożonym bawełnianą ściereczką lub cienką gazetą. Zakazane jest z kolei przenoszenie leśnych zdobyczy w szczelnie zapakowanych plastikowych workach.

Co zrobić z grzybami po przyniesieniu ich do domu? Jako że składają się one w większości z wody, ich mycie czy nawet płukanie nie jest dozwolone. W przeciwnym wypadku woda wniknie głęboko w struktury grzybów i znacznie utrudni proces ich suszenia.

Idealna do oczyszczania grzybów będzie przeznaczona do tego celu delikatna szczoteczka. Jeśli jej nie posiadasz, pozbądź się zanieczyszczeń małym nożem, po czym przetrzyj grzyby czystą, wilgotną (ale nie mokrą) ściereczką. Następnie, jeśli dzień jest słoneczny, możesz przeprowadzić tzw. wstępne suszenie. Rozsyp grzyby na gazecie i pozostaw je na kilka godzin na świeżym powietrzu. W ten sposób mogą oddać nawet kilka procent zawartej w nich wody.

Jak suszyć grzyby? Popularne metody

Grzyby możemy ususzyć w piekarniku lub - wygodniej - w suszarce do owoców i grzybów.

Suszenie w piekarniku

Suszenie grzybów w piekarniku ma niewątpliwą zaletę - nie potrzebujemy do tego żadnych dodatkowych urządzeń. Jest to jednak czasochłonne i wymaga pewnej wiedzy i umiejętności. Wstępnie osuszone na słońcu grzyby należy przygotować, oddzielając trzon od kapelusza. Jeśli chcemy suszyć grzyby na blasze, wykładamy jej powierzchnię gazetą. Możemy też rozłożyć grzyby na gęstej metalowej siatce. Następnie ustawiamy temperaturę na maksymalnie 50C i ustawiamy funkcję termoobiegu.

Aby grzyby prawidłowo się wysuszyły, drzwi piekarnika przez cały czas powinny pozostawać lekko uchylone. Cały proces będzie trwał około 3 godzin. Uwaga! Co kilkanaście minut grzyby trzeba delikatnie przewracać, by nie przywierały one do powierzchni.

Suszenie w suszarce

Zdecydowanie prostszym sposobem na ususzenie grzybów jest skorzystanie z przeznaczonej do tego celu suszarki do grzybów. Piętrowe ułożenie sit pozwala na wysuszenie dużej ilości grzybów w tym samym czasie. Sprzęt posiada też wentylator, zapewniający stały obieg powietrza. Zobacz polecane suszarki do grzybów - który model przypadł Ci do gustu?

Jak wysuszyć grzyby w suszarce? Oczyszczone grzyby wystarczy ułożyć na sitach, ustawić temperaturę oraz włączyć nawiew. Suszenie w suszarce trwa dosyć długo, bo nawet 6 godzin. My w tym czasie będziemy musieli przewrócić grzyby jedynie kilka razy. Co ważne, w tego typu urządzeniu z powodzeniem wysuszymy również owoce, warzywa, mięsa, a nawet zioła i kwiaty.

Red.