Pełna wersja

"Szarlotka NiepodlegÅ‚oÅ›ci" w ZSZiO

2019-11-12 14:54

To już tradycja. W Zespole Szkół Zawodowych i OgólnoksztaÅ‚cÄ…cych w BiÅ‚goraju od kilku lat uroczyste obchody ÅšwiÄ™ta NiepodlegÅ‚oÅ›ci Å‚Ä…czone sÄ… ze sÅ‚odkim poczÄ™stunkiem. Szarlotka przygotowywana jest specjalnie na tÄ™ okazjÄ™ przez uczniów technikum gastronomicznego. Takie wydarzenie odbyÅ‚o siÄ™ we wtorkowe przedpoÅ‚udnie, 12 listopada.

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju, jak każdego roku, zaprosili do wspólnego świętowania rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Wydarzenie odbyło się we wtorek, 12 listopada.

Młodzież przygotowała akademię, podczas której przypomniała jak doszło do tego, że po 123 latach nasz kraj stał się wolny i dlaczego powinniśmy oddać hołd tym, którzy przyczynili się do powrotu Polski na mapę Europy.

- Podczas dzisiejszej uroczystości chcieliśmy przywołać słowa Józefa Piłsudskiego, który mówił, że "niepodległość nie jest dana Polakom raz na zawsze, niepodległość jest dobrem nie tylko cennym, ale i kosztownym". Tak jak można było usłyszeć podczas akademii, ten koszt niepodległości jest zawsze bardzo wysoki, ale zawsze jest inny. Walka o wolność nie odbywa się tyko z bronią w ręku, to też tajne nauczanie, to też praca poetów, kompozytorów, którzy w swoich utworach przemycali treści patriotyczne, ukazujące całemu światu, że mimo, iż nie było Polski, byli Polacy - mówił dyrektor ZSZiO Adam Balicki i dodał, że dziś nikt nie wymaga od nas przelewania krwi, ale naszą wkładem w wolność i niepodległość powinna być uczciwa praca na rzecz ojczyzny.

Od 4 lat wydarzenie organizowane w ZSZiO ma wyjątkową oprawę, gdyż to właśnie z tej okazji uczniowie technikum gastronomicznego pieką dla swoich kolegów i nauczycieli szarlotkę, kojarzoną z polską kuchnią. Ciasto tradycyjnie miało kształt i kolor flagi narodowej.

red.