Pełna wersja

Witamina C, czyli kwas askorbinowy

2010-04-11 17:56

Coraz częściej w dzisiejszych czasach u ludzi stwierdza się niedobór witamin niż nadmiar. Na ogół braki te występują u ludzi w podeszłym wieku. Troszcząc się o zdrowie własne i rodziny należy z umiarem i rozsądkiem wzbogacać dietę preparatami witaminowymi. Przede wszystkim najlepiej to robić w okresie zimowym i wczesnowiosennym.

Produkty bogate w witaminę C dzięki którym na pewno będziemy zdrowsi to: czarna i czerwona porzeczka, agrest, grejpfrut, cytryna, pomarańcze, malina, truskawka, rabarbar, bób, kapusta, kalafior, szczypior, pory cebula, groszek zielony, ziemniaki, pomidory, rzepa, kapusta czerwona, kapusta włoska, chrzan, rzodkiewka, brukselka oraz brokuły. Problemami zdrowotnymi jakie mogą pojawić się w wyniku niedoboru witaminy C są zaburzenia w tworzeniu kolagenu czyli zwiększona łamliwość kości, wolniejsze gojenie się ran, zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych, osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach. Może powodować zmniejszenie odporności na infekcje, bóle mięśniowe, zmęczenie, apatię i brak apetytu. Jesteśmy narażenie na występowanie szkorbutu objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów.

Red.