Pełna wersja

Kurkuma - dlaczego jest tak zdrowa?

2019-11-27 12:31

Kurkuma to przyprawa zyskująca coraz większe grono swoich zwolenników. Jak się okazuje warto docenić ją nie tylko za walory smakowe, ale także za działanie prozdrowotne. Jak spożywanie kurkumy działa na nasz organizm? Kiedy szczególnie warto włączyć ja do diety? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.

Z tego artykułu dowiesz się:

Kurkuma - skład i wartość odżywcza

Kurkuma to bez wątpienia skarbnica cennych dla naszego zdrowia składników. W jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B9), witaminę E, witaminę K a także wiele niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu składników mineralnych, tj. fosfor, żelazo, cynk, miedź czy magnez.

Sekretny składnik - kurkumina i jej działanie

Składnikiem warunkującym prozdrowotne działanie kurkumy jest kurkumina - organiczny związek chemiczny o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Jak kurkumina działa na nasz organizm?

Komu szczególnie zaleca się spożywanie kurkumy?

Kurkumą i jej właściwościami powinien zainteresować się właściwie każdy, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie trudno o spadek odporności. Jej działanie z pewnością także docenią osoby z wrzodami żołądka, refluksem i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Na kurkumę powinny natomiast uważać kobiety w ciąży, osoby cierpiące na kamicę żółciową i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Do czego dodawać kurkumę?

Kurkuma doskonale podkreśla smak różnego rodzaju zup (np. gęstych zup typu krem, lub rosołu), sosów i past kanapkowych. Sprawdzi się także jako dodatek do potraw z ryb, ryżu, owoców morza i drobiu.

Red.