Z tego artykułu dowiesz się:
- co znajdziemy w składzie kurkumy
- co odpowiada za jej prozdrowotne właściwości
- jak są zalecenia i przeciwwskazania w jej stosowaniu
- jak na co dzień używać kurkumy w swojej kuchni
Kurkuma - skład i wartość odżywcza
Kurkuma to bez wątpienia skarbnica cennych dla naszego zdrowia składników. W jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B9), witaminę E, witaminę K a także wiele niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu składników mineralnych, tj. fosfor, żelazo, cynk, miedź czy magnez.
Sekretny składnik - kurkumina i jej działanie
Składnikiem warunkującym prozdrowotne działanie kurkumy jest kurkumina - organiczny związek chemiczny o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Jak kurkumina działa na nasz organizm?
- wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne
- obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia profil lipidowy
- ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników i tym samym hamuje procesy starzenia
- pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego
- wspiera pracę mózgu i układu nerwowego
- wspomaga odporność i systemy obronne organizmu
Komu szczególnie zaleca się spożywanie kurkumy?
Kurkumą i jej właściwościami powinien zainteresować się właściwie każdy, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie trudno o spadek odporności. Jej działanie z pewnością także docenią osoby z wrzodami żołądka, refluksem i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Na kurkumę powinny natomiast uważać kobiety w ciąży, osoby cierpiące na kamicę żółciową i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.
Do czego dodawać kurkumę?
Kurkuma doskonale podkreśla smak różnego rodzaju zup (np. gęstych zup typu krem, lub rosołu), sosów i past kanapkowych. Sprawdzi się także jako dodatek do potraw z ryb, ryżu, owoców morza i drobiu.