Pełna wersja

Tradycyjnie w Muzeum

2011-01-07 12:02

Kapusta z grochem, kasza jaglana na sypko, kasza gryczana, polewka z suszonych jabÅ‚ek i gruszek - to potrawy, które w czasie wieczerzy wigilijnej podawano na wiejskich stoÅ‚ach u naszych dziadków.

Już przed Bożym Narodzeniem została udostępniona zwiedzającym Muzeum Ziemi Biłgorajskiej w Biłgoraju wystawa prezentującą biłgorajskie tradycje związane obchodami Wigilii Bożego Narodzenia. 5 stycznia wystawa ta została wzbogacona niezwykłym widowiskiem obrzędowym w wykonaniu Zespołu "Jarzębina" z Bukowej oraz dzieci i młodzieży z ZSPiG w Bukowej. Widowisko ukazywało jak kiedyś nasi dziadkowie obchodzili Wigilię, jakie były przesądy związane z tym dniem oraz jakie potrawy przygotowywały ówczesne gospodynie.

- Chcieliśmy to zrobić przede wszystkim dla władz powiatowych, miejskich, gminnych żeby do nas przyszli, żeby zobaczyli jak to wygląda. Chcieliśmy zaprosić również środowiska twórcze - mówił Jerzy Waszkiewicz Dyrektor Muzeum Ziemi Biłgorajskiej w Biłgoraju. Na widowisko przybyli przedstawiciele władz, instytucji kultury oraz mieszkańcy Biłgoraja. Dowiedzieli się dlaczego nie wolno było dziewczętom w Wigilię po wsi chodzić, dlaczego "chłop" był zwiastunem dobrobytu w nowym roku oraz jak zapobiedz wszelkim nieszczęściom. Panny liczyły drwa, by dowidzieć się czy wyjdą za mąż, a chłopcy nosili wodę ze studni wierząc, że to wino. Na stołach stawiano misy z kapustą i grochem, kaszą czy polewką z suszonych owoców. Wieczorem wszyscy się zbierali, by wspólnie śpiewać kolędy i udać się razem na Pasterkę.

Zespół "Jarzębina" z Bukowej zaśpiewał również dla zgromadzonych kilka najpiękniejszych, polskich kolęd. Nadało to wyjątkowej atmosfery oraz stworzyło szczególną oprawę spotkania. Organizatorami imprezy był Gminny Ośrodek Kultury w Biłgoraju oraz Muzeum Ziemi Biłgorajskiej w Biłgoraju.

red.