Czym jest kawa rzemieślnicza?
Wielu z nas nigdy nie miało okazji spróbowania kawy rzemieślniczej ze względu na to, że nie znajdziemy jej w zwykłych sklepach, ale to nie jedyny powód. Trzeba jeszcze liczyć się ze stosunkowo dużym wydatkiem, a mianowicie kwotami zaczynającymi się od stu złotych wzwyż za kilogram ziaren. Ilość tej kawy jest mocno ograniczona, gdyż nie produkuje się jej na masową skalę. Najlepsze, dostaniemy bezpośrenio o palarni kawy.
Palarnia kawy do obróbki stosuje tradycyjne metody, bez jakiejkolwiek chemii. Cały proces wzrostu, uprawy i palenia odbywa się w odpowiednim tempie, nie jest on w żaden sposób sztucznie przyspieszany. Tylko niektóre rejony nadają się do uprawy kawy, która ma uzyskać miano rzemieślniczej. Wymagane są konkretne warunki klimatyczne, z naciskiem na duże nasłonecznienie, wilgotność i optymalną temperaturę. Od tego wszystkiego zależeć będzie proces dojrzewania owoców kawowca. Nawet jakość gleby ma wpływ na końcowy smak i aromat ziaren, liczy się tak naprawdę każdy szczegół. Kakaowiec zaliczany jest do roślin stosunkowo wrażliwych na warunki atmosferyczne, dlatego wszelkie odchylenia od normy mogą sprawić, że surowiec nie przejdzie restrykcyjnej selekcji.
Co ją wyróżnia?
Do produkcji kawy rzemieślniczej sięga się wyłącznie po najwyższej jakości ziarna, muszą być one w pełni dojrzałe i pozbawione defektów. Wystarczy ognisko pleśni, uszkodzenie czy ślady obecności szkodników, aby automatycznie odrzucić surowiec. Nie powinna wobec tego nikogo dziwić wysoka cena tego typu kaw, bo idzie ona w parze z nieprzeciętną jakością. W zależności od tego, w jakich warunkach były uprawiane ziarna, będą one miały konkretny smak i aromat. Kawy rzemieślnicze powstają wyłącznie z ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów, które przeszły przez staranną selekcję, następnie zostały poddane wieloetapowej ocenie. Doświadczeni degustatorzy biorą pod uwagę kolor, smak, obecność defektów, posmak, nuty smakowe, kwasowość, słodycz, goryczkę i szereg innych parametrów.
Taka kawa pochodzi z niewielkich plantacji, wobec czego jej ilość jest ograniczona i uzależniona od zbiorów. Jako że nie mamy bezpośredniego wpływu na warunki atmosferyczne, każdego roku ilość dostępnej kawy rzemieślniczej jest różna. Można jednak zawsze liczyć na unikalność, bogactwo smaku i niezwykły aromat, gwarancję świeżego zbioru i wypalenia. Najczęściej kawa rzemieślnicza jest lekko lub średnio palona, co służy zachowaniu jej naturalnego aromatu. Ziarna kawy trafiają do palarni czy hurtowni najczęściej bez jakichkolwiek pośredników, czyli bezpośrednio z plantacji.