Pełna wersja

Jak przygotować Wigilię "last minute"?

2020-12-18 18:01

Wieczerza wigilijna jest piękną polską tradycją, którą większość z nas lubi kultywować. Każdego roku staramy się zaplanować święta wcześniej. Jednak obecny czas jest specyficzny i różny od lat ubiegłych; może zatem spotkać nas niespodzianka w postaci konieczności zorganizowania Wigilii w domu, bo ze względów bezpieczeństwa nie możemy udać się do rodziny mieszkającej na drugim końcu Polski. Jak poradzić sobie z tym wyzwaniem?

Zakupy w przeddzień

Niestety, nie zdążymy już zamówić gotowych potraw wigilijnych w cateringu. Zresztą ich tegoroczne ceny skutecznie zniechęcają do zakupów. Bez porównania korzystniej cenowo wypadnie zakupienie półproduktów w popularnych marketach i dyskontach, które zwykle w okresie przedświątecznym przygotowują bogatą ofertę.

Nie ma sensu jednak nerwowo biegać po sklepach, gdyż wtedy z pewnością przepłacimy, a i możemy o wielu rzeczach po prostu nie pamiętać. Dlatego lepiej usiąść przy komputerze i odwiedzić serwis Gazetkomat.pl. W ciągu zaledwie 1 godziny można znaleźć wszystkie interesujące nas produkty, oferowane z atrakcyjnymi rabatami, sporządzić listę i udać się na zakupy.

Propozycje wigilijnych zimnych zakąsek "last minute"

Na każdym wigilijnym stole muszą się znaleźć ryby. Zimne zakąski rybne to głównie tradycyjne śledzie pod różnymi postaciami. Bogaty wybór gotowych zakąsek śledziowych oferuje ukazująca się w Tesco gazetka świąteczna. Można w tym sklepie nabyć śledzie w oleju, w sosie śmietanowym, rolmopsy, a także solone filety do samodzielnego przyrządzenia.

Również w Tesco można kupić gotową sałatkę jarzynową, która podawana jest na Wigilię w bardzo wielu domach. Wystarczy umieścić ją w naczyniu, udekorować np. gałązkami zielonej pietruszki, jajkiem na twardo, pomidorem, majonezem i podać na stół.

Wydawana przez dyskont Stokrotka gazetka także proponuje gotowe zakąski rybne - łososia i makrelę w galarecie oraz oryginalną rybę "po chojnicku" z dodatkiem mieszanych warzyw, która może stanowić ciekawą odmianę dla popularnej ryby po grecku.

Zupy wigilijne - barszcz i grzybowa

W gazetkach promocyjnych można znaleźć oferty koncentratu barszczu w szklanych butelkach, który doskonale zastąpi barszcz na zakwasie. Dostępny jest również barszcz czerwony w kartonie, gotowy do podania po podgrzaniu, a także uszka z grzybami leśnymi - niezbędny dodatek do barszczu. Uwaga: nie należy takiego barszczu gotować, jedynie podgrzać nie zagotowując, gdyż straci piękny, czerwony kolor i stanie się brunatny. Można dla pewności utrwalić kolor sokiem z cytryny

Zupę grzybową przyrządzamy na ogół z grzybów suszonych, które trzeba dzień wcześniej namoczyć. Jeżeli nie ma na to czasu, warto kupić grzyby mrożone; w sprzedaży są borowiki, kurki i podgrzybki. Zupę z mrożonki przygotujemy w kilkanaście minut według przepisu na opakowaniu. Można do niej kupić gotowe łazanki, ewentualnie ugotować makaron - w zależności od upodobań.

Dania gorące

Sztandarowym daniem gorącym na polskim stole wigilijnym jest karp. Pieczony, smażony - jak kto lubi. Opublikowana przez dyskont Lidl gazetka poleca świeże płaty z karpia, które wystarczy doprawić i poddać obróbce termicznej. Dzięki temu odpada czasochłonne oprawianie i filetowanie ryby.

W Lidlu przed świętami funkcjonuje targ rybny, gdzie można zakupić również inne świeże i wędzone ryby. Dostępny jest dorsz, pstrąg i łosoś, które mogą stanowić alternatywę dla tych, którzy nie lubią karpia.

W marketach są też do nabycia gotowe pierogi z kapustą i grzybami, które są w wielu domach podawane na Wigilię. Można kupić świeże lub mrożone. Popularnym ciepłym daniem wigilijnym są też łazanki z kapustą (ewentualnie z kapustą i grzybami) - również dostępne w ofertach Gazetkomatu.

Desery wigilijne

Jak na słodko - to koniecznie z makiem. Gotowy do użycia mak z dodatkiem bakalii jest dostępny we wszystkich marketach i dyskontach spożywczych w puszkach. Wystarczy wymieszać go ze śmietanką i dodać do klusek lub łazanek.

Tradycyjny kompot z suszu trzeba nastawić do gotowania w pierwszej kolejności, a następnie zająć się innymi potrawami. Mieszankę kompotową kupujemy w jednym z wybranych sklepów. Sprzedawana jest na ogół na zafoliowanych tackach. Jeżeli chcemy uzyskać kompot z egzotyczną nutą, możemy wrzucić do garnka całą cytrynę lub pomarańczę przekrojoną na pół.

Makowiec, sernik i keks to tradycyjne wigilijne ciasta; można je znaleźć we wszystkich marketach, a w niektórych w okresie przedświątecznym urządzane są stoiska ze słodkimi wypiekami.

Przygotowanie Wigilii z Gazetkomatem jest szybkie i nie pochłonie wielkich kosztów, zwłaszcza że w gazetkach można znaleźć kupony rabatowe na wiele produktów, jakie będziemy kupować do przygotowania jedynej takiej wieczerzy w roku.

Red.