Pełna wersja

Klasyczne ciastka czekoladowe - jak je zrobić?

2021-02-01 14:34

Masz ochotę na słodki podwieczorek lub pyszną przekąskę do kawy czy herbaty? Postaw na prosty przysmak, który od razu wprawi Cię w dobry nastrój. Przedstawiamy przepis na klasyczne ciastka czekoladowe!

Klasyczne ciastka czekoladowe - składniki

Aby upiec klasyczne ciastka czekoladowe, należy przygotować:

Jak zrobić klasyczne ciastka czekoladowe?

Przepis na klasyczne ciastka czekoladowe jest bardzo prosty. Najpierw należy roztopić masło w małym rondelku na niewielkim ogniu, a przestudzeniu wsypać do niego cukier oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu można wsypać kakao oraz sól. Następnie do masy trzeba dodać jeszcze całe jajka i mleko. Po uzyskaniu jednorodnej konsystencji należy wsypać proszek do pieczenia z mąką, po ich wcześniejszym przesianiu. Do gładkiego ciasta pozostaje już tylko wrzucić posiekaną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać.

Do przygotowania klasycznych ciastek czekoladowych najlepiej sprawdzi się blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Masę najłatwiej nabierać łyżką stołową, formując kulki wielkości gałki lodów. Przy nakładaniu trzeba je lekko spłaszczyć, uważając na to, by zachowywać pomiędzy nimi niewielką odległość. Ciastka powinno się piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160˚C, z włączonym termoobiegiem. Są gotowe wtedy, gdy ich brzegi zaczynają być chrupiące. Można je wyjąć, kiedy są jeszcze lekko miękkie. Po ostudzeniu zastygną i będą gotowe do podania.

Masz ochotę na coś bardziej sytego niż ciastka czekoladowe? Sprawdź przepis na pyszne babeczki na stronie: muffiny czekoladowe.

Red.