Pełna wersja

Z jakiego mięsa powstaje i jak powinien wyglądać dobry kabanos?

2021-02-24 09:22

Aromatyczne kabanosy na stałe weszły w menu Polaków. Czy jednak wiesz, jak powinien smakować tradycyjny kabanos? Po czym poznać, że ta cienka i długa kiełbaska jest faktycznie dobrym, tradycyjnym kabanosem? Z czego są produkowane?

Kabanosy to kiełbaski, które w lodówce bardzo się przydają. Zaspokajają głód o każdej porze dnia. Są świetnym rozwiązaniem do pracy. Bułka i kabanos, czy trzeba coś więcej? Idealnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach. Chrupiemy je przy okazji oglądania filmu, spędzania czasu z rodziną na grach i zabawach czy w trakcie wycieczek po górach. Kabanosy są po prostu niezastąpione. Dlatego warto wiedzieć, które są dobre!

Skąd się wziął kabanos?

Historia kabanosów sięga XIX wieka, ale nie na kiełbaskę tak mówiono. Mianem kaban określało się młodego wieprza, którego tuczono głównie ziemniakami. A mięso było wysokiej jakości. Natomiast kiełbaski zaczęły powstawać po pierwszej wojnie światowej. Rzeźnicy produkowali je w swoich małych masarniach. Różniły się wyglądem i smakiem. Prawdziwą popularność kabanosy zyskały w okresie PRL-u. Te długie, cienkie kiełbaski stały się naszym ekskluzywnym towarem eksportowym. A i na stołach pojawiały się często.

Jak powstaje kabanos?

Ta specyficzna kiełbaska wytwarzana jest z peklowanego mięsa wieprzowego. Im więcej mięsa w produkcie, tym lepiej. Kabanosy 100% mięsa znajdziesz na przykład w ofercie tego sklepu: https://www.wedliny.pl/produkty/kabanos/. We wstępnej fazie produkcji mięso jest rozdrabniane i peklowane, dzięki czemu ma ten charakterystyczny, intensywny smak. Niektórzy producenci wytwarzają kabanosy wyłącznie z konkretnych gatunków świń, co gwarantuje ich jakość. Jego smak jest pochodną wędzenia i suszenia oraz peklowania.

Charakterystyczny trzask

Dobry pod względem jakości i produkcji kabanos poznasz po charakterystycznym trzasku, przy przełamaniu kiełbaski. Kabanos cechuje pomarszczona powierzchnia i charakterystyczny ciemnoczerwony odcień. W środku widoczne są czerwone kawałki mięsa przeplatane białym tłuszczem. Dobry jakościowo kabanos powstaje według tradycyjnych receptur. W ich przypadku duże znaczenie ma sposób wędzenia. Na stronie wspomnianego wcześniej sklepu https://www.wedliny.pl/, wędliny, kiełbasy i kabanosy są wędzone na drewnie bukowym. Dzięki czemu mają charakterystyczny smak i aromat, którego nie da się uzyskać w inny sposób.

W sklepach do wyboru są różne kabanosy, klasyczne, z cielęciną czy z wołowiną. Zawsze warto kierować się składem.

Red.