Pełna wersja

Jak podawać wino w upalne dni?

2021-06-27 17:43

Niewiele rzeczy jest bardziej orzeźwiających latem niż doskonale schłodzony kieliszek wina. W Polsce, w zależności od miejsca zamieszkania, w większości letnie dni są parne, zwieńczone przyjemniejszymi wieczornymi temperaturami po zachodzie słońca. Przy czym nie ma tak naprawdę dobrej czy złej metody podawania tego zacnego trunku, wszystko bowiem zależy od preferencji. Niemniej, jeśli zastanawiacie się, jak podawać je w ciepły dzień, to poniżej znajdziecie informacje na ten temat.

Nie ograniczaj karty win!

Przede wszystkim nie ograniczaj swojej karty win. Oczywiście różowe to ulubiony letni (i nie bez powodu!) wariant, ale nie jest jedynym, którym można się delektować, gdy jest ciepło. W rzeczywistości dobrze schłodzone czerwone wino to jedna z największych przyjemności lata. Aby jednak nie uderzyło do głowy zbyt szybko, rozsądnie jest sięgać po lżejsze odmiany.

Czerwone nie leży w Twoim guście? Można śmiało rzec, że białe wino zostało stworzone specjalnie na ciepłą pogodę! Charakteryzują się delikatnością i orzeźwiającym posmakiem, szczególnie jeśli można znaleźć odmianę z nutami moreli lub innych owoców pestkowych. Lato to idealna pora roku do tego, aby wypróbować nowe mieszanki białego wina, zwłaszcza gdy te wytwarzane są z tradycyjnych, ciepłych winogron. Pamiętaj, aby schłodzić butelkę między nalewkami, aby wydobyć największe zalety w przypadku każdego podawanego kieliszka.

Źródło: prymusagd.pl

Wracając do różowego, to jest nie tylko pysznym połączeniem jagód i kwiatów, ale i świetnie prezentującym się w szkle. Dodaj trochę syropu owocowego i soku z cytryny do kieliszka przed zamrożeniem, aby uzyskać dodatkowy smak! Po wyjęciu z zamrażarki dodaj jeszcze kilka kostek lodu.

Kwestia temperatury

Wbrew powszechnemu przekonaniu, czerwone wino najlepiej podawać lekko schłodzone. Jeśli nie masz czasu na schłodzenie trunku przed jego podaniem, nie panikuj - nadal będzie pyszne, zwłaszcza jeśli pozwolisz mu oddychać. Uważa się, że w tym konkretnym przypadku optymalna temperatura to około 15-18 stopni Celsjusza. Wówczas zachowa wyrazistość i świeżość, dzięki czemu będziesz mógł pełniej smakować wszystkie ich nuty.

Dobra wiadomość jest taka, że wino można w prosty sposób bardzo szybko schłodzić. Po prostu włóż butelkę o temperaturze pokojowej do lodówki na 15-30 minut przed podaniem lub zanurz w lodowatej łaźni wodnej na 5-10 minut. Nie musisz przechładzać wina; zbyt zimne straci delikatniejsze nuty smakowe. Upewnij się, że kieliszki są czyste i nie są jeszcze ciepłe po myciu. Jeśli planujesz często cieszyć się winem podczas upałów, mała chłodziarka do wina może być naprawdę bardzo przydatną inwestycją.

Podsumowanie

Wino oraz słońce jawi się jako doskonałe połączenie, czemu więc z tego nie korzystać, póki jest okazja? Niemniej jeśli nie posiadanie w kuchni optymalnego kompletu kieliszków do wina, to nawet nie próbujcie podawać go w czymś innym, ponieważ tylko stracą na aromacie i smaku, a ponadto takie szkło nie będzie w stanie odpowiednio utrzymać temperatury.

Red.