Pełna wersja

Pięć głównych zasad diety lekkostrawnej

2021-07-31 00:21

Głównym zadaniem diety lekkostrawnej jest odciążenie przewodu pokarmowego lub chorego narządu. Poza tym dieta łatwostrawna łagodzi dolegliwości układu pokarmowego oraz ułatwia procesy trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Poznaj pięć głównych zasad lekkostrawnej diety i przekonaj się, że może być ona nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim smaczna.

Jedz produkty lekkostrawne

Podstawą lekkiej, zdrowej diety są produkty łatwostrawne, czyli takie, które nie przeciążają układu pokarmowego. Należą do nich przede wszystkim: surowe warzywa, owoce gotowane lub bardzo dojrzałe, produkty zbożowe (jasne, czerstwe pieczywo, ryż biały, jasne makarony, płatki owsiane), chude mięso i wędliny (kurczak i indyk bez skóry, chuda polędwica), ryby morskie chude (mintaj, sandacz, sola), zdrowe tłuszcze (olej rzepakowy, oliwa z oliwek), jaja gotowane na miękko, niskotłuszczowe mleko i produkty mleczne (jogurt naturalny, chude sery).

Unikaj tłustych i ostrych potraw

Dieta lekkostrawna, jak sama nazwa wskazuje, wyklucza wszystkie produkty tłuste, ciężkostrawne, wysoko przetworzone i ostre. Osoby, które zmagają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, powinny całkowicie wyeliminować z jadłospisu także produkty zawierające duże ilości błonnika pokarmowego (pieczywo żytnie i razowe, grube kasze, ryż brązowy, makaron razowy, warzywa kapustne, owoce suszone i marynowane).

Odpowiednio przyprawiaj

Z diety lekkostrawnej trzeba wyeliminować takie przyprawy jak: ocet, pieprz, musztarda, chrzan, ostra papryka i ziele angielskie. Nie oznacza to jednak, że łatwostrawny jadłospis musi być nudny i mdły. Zamiast ostrych przypraw, warto stosować mieszanki ziół. Podniosą one walory smakowe posiłku i dodadzą mu aromatu. W diecie lekkostrawnej można stosować: tymianek, rozmaryn, lubczyk, majeranek, kminek, bazylię, a także cynamon, wanilię, sok z cytryny, melisę i anyż.

Zwróć uwagę na techniki kulinarne

W lekkostrawnej diecie kluczowe jest nie tylko to, co jesz, ale również jak przyrządzasz posiłek. Zapomnij o smażeniu na głębokim tłuszczu. Zdrowe, lekkie posiłki powinny być gotowane w wodzie lub na parze. Dozwolone jest także pieczenie w folii, rękawie lub pergaminie - pod warunkiem, że nie ma tam ani grama tłuszczu. Tłuszcz (olej roślinny czy oliwę z oliwek) można dodać do potrawy dopiero po jej przyrządzeniu ("na zimno"). Z warzyw i owoców warto usuwać skórki i pestki. Potem należy je rozdrobnić (na przykład zmiksować), aby zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego.

Jedz regularnie i różnorodnie

Dieta lekkostrawna obejmuje pięć posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) jedzonych w równych odstępach czasowych (co 3-4 godziny). Porcje powinny być niewielkie i spożywane bez pośpiechu. Zanim zaczniesz samodzielnie układać lekkostrawny jadłospis, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Specjalista doradzi, z jakich produktów komponować dania, aby codzienne menu było smaczne i różnorodne. Polecamy także skorzystanie z usług cateringu dietetycznego. Wiele firm cateringowych ma w ofercie lekkostrawne diety pudełkowe, które pozwalają kompleksowo dbać o układ pokarmowy i dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Red.