Jeśli masz ograniczony budżet lub miejsce na przechowywanie w kuchni, postaw na brytfannę. Jest uniwersalna, może być bowiem wykorzystywana jako blacha do pieczenia, patelnia lub garnek. Dzięki dużej pojemności z powodzeniem przygotujesz w niej jedzenie dla kilku osób lub na parę dni, chociaż z łatwością znajdziesz też mniejsze brytfanny.
Brytfanna do piekarnika i na indukcję
Brytfanna, zwana także gęsiarką, to najczęściej owalne naczynie, chociaż może też być prostokątna lub okrągła. Brytfanna do pieczenia pozwala przygotować zdrowe potrawy bogate w składniki odżywcze - w tym celu doskonale sprawdzą się brytfanny z rusztem, które oddzielą zbędny tłuszcz od dowolnego mięsa - drobiu, wieprzowiny czy wołowiny.
Najczęściej spotykaną wersją tego naczynia jest brytfanna do piekarnika. Można ją także postawić na kuchence gazowej czy elektrycznej, żeby szybko podgrzać resztki z obiadu i kolacji. Coraz większą popularnością cieszą się brytfanny na indukcję. Produkuje je chociażby firma Zwieger. Taki sprzęt musi być odpowiednio przystosowany - koniecznie w jego dnie powinna znajdować się płyta żeliwna lub stalowa. Ewentualnie taka brytfanna może być wykonana z gliny ceramicznej.
Brytfanna - z jakiego materiału wybrać?
Brytfanny mogą być wykonane z różnych materiałów, a to z kolei wpływa na jej cenę czy komfort korzystania.
Brytfanna emaliowana
Nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. D latego brytfanna emaliowana doskonale się sprawdzi w przypadku gotowania dla alergików, dzieci i osób starszych.
Żeliwne brytfanny
Są zazwyczaj ciężkie i mają grube ściany, ale ten mocny materiał zdecydowanie ma swoje zalety. Dzięki żeliwnej brytfannie posiłek w każdym miejscu jest jednakowo ugotowany, a po wyciągnięciu z piekarnika pozostaje długo gorący.
Brytfanny szklane
Często są nazywane naczyniami żaroodpornymi. Zostały wykonane z grubego szkła wytrzymałego na wysokie temperatury. Z brytfannami szklanymi trzeba jednak obchodzić się ostrożnie, ponieważ przy upadku łatwo je stłuc. Ponadto przy nagłej zmianie temperatury, np. po zalaniu wodą, szklane brytfanny niskiej jakości mogą pęknąć.
Brytfanna ze stali nierdzewnej
Jest odporna na zarysowania. Ma drugie dno, dlatego jedzenie dłużej pozostaje gorące. Brytfanna ze stali nierdzewnej świetnie sprawdzi się do przygotowywania dań dietetycznych, niskotłuszczowych. Dodatkowo jest niezwykle łatwa w czyszczeniu.
Brytfanny wysokiej jakości
Posiadasz już niejeden garnek, ale teraz potrzebujesz sprzętu także do pieczenia w piekarniku? Postaw na brytfannę Zwieger, a na pewno się nie zawiedziesz.
Chociaż firma Zwieger nie funkcjonuje długo na rynku, to nie przeszkodziło jej to w udoskonaleniu produkcji fantastycznych urządzeń do wyposażenia kuchni. Dzięki unikatowemu designowi wszelkie garnki Zwieger wspaniale się prezentują, a do tego są trwałe i niezawodne.
Brytfanna - co w niej przygotować?
W brytfannie możesz przygotować rozmaite dania począwszy od zup i gulaszów, przez zapiekanki, dania mięsne i rybne, aż po słodkie wypieki. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!
Brytfanna głównie służy do pieczenia mięsa. Dzięki niej pieczenie kurczaka w piekarniku jest proste i smaczne. Dzięki temu sprzętowi potrawy zachowują wszelkie właściwości, mają mało tłuszczu, ale pozostają soczyste.
Dodatkowo możesz włożyć mięso do foliowego worka, dzięki czemu będzie jeszcze lepsze - po prostu rozpłynie się w ustach.
Gęsiarka - idealna nie tylko do drobiu
Brytfanna nadaje się także do mniej oczywistych dań. Z jej pomocą możesz przygotować pyszne gołąbki w piekarniku zapiekane w ulubionym sosie. To naczynie stanie się Twoim sprzymierzeńcem głównie w czasie świąt i innych spotkań rodzinnych, gdy będziesz miał mnóstwo przygotowań na głowie. Potrawy w brytfannie praktycznie gotują się same! Będzie idealna do bigosu czy grzybów z kapustą.
Brytfanna sprawdzi się w każdej kuchni
Brytfanna to absolutny must have w każdym domu. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na zakup szklanej, emaliowanej, żeliwnej, czy ze stali nierdzewnej, na pewno będziesz zadowolony. Będziesz mógł przygotować w brytfannie soczyste i nietłuste mięso każdego rodzaju - drób, jagnięcinę, cielęcinę czy wołowinę.
Jeśli już wyłączysz piekarnik, możesz szybko odgrzać pozostałą porcję potrawy na kuchence gazowej czy elektrycznej, a nawet na płycie indukcyjnej. To sprzęt prawdziwie wielofunkcyjny, który uczyni gotowanie szybszym, prostszym i przyjemniejszym.