Pełna wersja

Hurtownie zdrowej żywności w Polsce - gdzie się zaopatrują?

2021-08-27 23:16

Wzrost popytu na bio-produkty to świetna prognoza dla tego sektora rynku, a jednocześnie — wyzwanie, któremu musi podołać niejedna hurtownia zdrowej żywności. W celu zaspokojenia popytu detalicznego hurtowi dystrybutorzy muszą nawiązywać współpracę z silnymi partnerami, czyli ze stabilnymi producentami, którzy są w stanie zapewnić nieprzerwany cykl dostaw. Gdzie zaopatrują się polskie hurtownie ekologicznej żywności?

Zdrowa żywność staje się coraz popularniejszym trendem. Wciąż jeszcze nie można nazwać go przewodnim, ale dane statystyczne jasno pokazują, że ten sektor rynku coraz bardziej zyskuje na znaczeniu. Producentów, którzy mogą pochwalić się stosownym certyfikatem, przybywa, podobnie jak detalistów. Co za tym idzie, hurtownicy mają ręce pełne roboty, a prognozy jasno wskazują, że w kolejnych latach rynek odnotuje kolejne wzrosty. Na zwiększony popyt trzeba odpowiedzieć zwiększoną podażą, nie oznacza to jednak, że hurtownia zdrowej żywności może zaopatrywać się u dowolnego producenta.

Sektor zdrowej żywności wciąż stanowi ułamek rynku spożywczego

Produkcja żywności stanowi największy i najważniejszy sektor światowej gospodarki. Należy jednak podkreślić, że produkcja ekologiczna, mimo że stale umacnia swoją pozycję, wciąż jeszcze stanowi ledwie ułamek w skali całej branży. W 2020 roku zdrowa żywność stanowiła 0,5 proc. polskiego rynku spożywczego. Rok wcześniej, w kraju działało 1507 gospodarstw i przetwórni ze stosownym certyfikatem. Dużo? W skali całego rynku — nie. Oznacza to, że hurtownie zdrowej żywności nie mają tak dużego pola manewru, jak pozostali dystrybutorzy z branży spożywczej.

Hurtownia zdrowej żywności na uwadze musi mieć przede wszystkim jakość

Których producentów może brać pod uwagę hurtownia zdrowej żywności? Jak zostało wspomniane wcześniej — takich, którzy legitymują się stosownym certyfikatem. Aby go zdobyć, gospodarstwo rolne musi wdrożyć procedury produkcji bez wykorzystania agrochemii. Agrochemia to chemia rolna, weterynaryjna spożywcza, manipulacje genetyczne, nazywane GMO, oraz z zachowaniem różnorodności biologicznej i dobrostanu zwierząt.

Co istotne, takie wymogi nie dotyczą wyłącznie uprawy i hodowli, ale całego łańcucha produkcji, który zaczyna się na polu lub w oborze, a kończy na pakowaniu i przygotowaniu produktów do sprzedaży. W praktyce oznacza to, że przetwórnia (czyli zakład przerobu technologicznego) podlega takim samym restrykcjom związanym z produkcją ekologiczną, jak gospodarstwo rolne, które jest producentem surowca.

Jeżeli producent spełni każdy z narzucanych mu wymogów, otrzyma stosowny certyfikat i będzie mógł sygnować swoje produkty stosownym logo. Właśnie w takich zakładach zaopatrują hurtownie zdrowej żywności.

Jakie wymogi stawiane są producentom, u których zaopatruje się hurtownia zdrowej żywności?

Aby do obrotu mogły trafić ekologiczne produkty najwyższej jakości, producenci muszą spełnić szereg wymogów. Mówiąc o najważniejszych, należy wskazać na:

Należy podkreślić, że powyższe stanowi ledwie wierzchołek góry wymogów, jakim muszą sprostać producenci, u których zaopatruje się hurtownia zdrowej żywności. Wszystko po to, aby do finalnego odbiorcy trafił produkt najwyższej jakości.

ze stanowi ledwie wierzchołek góry wymogów, jakim muszą sprostać producenci, u których zaopatruje się hurtownia zdrowej żywności. Wszystko po to, aby do finalnego odbiorcy trafił produkt najwyższej jakości.
Red.