Pełna wersja

Co? Gdzie? Kiedy?

2021-09-29 13:01

W najbliższych dniach na terenie powiatu biłgorajskiego odbędzie się wiele ciekawych wydarzeń, a wśród nich m.in. prapremiera książki Henryka Wujca "Nadać sens temu światu", wernisaż wystawy "Oręż Bohaterów Niepodległej", czy piknik historyczny w Brodziakach. Zapraszamy również do degustacji potraw z 4 stron świata w ramach Festiwalu Food Trucków.

Muzeum Ziemi Biłgorajskiej zaprasza na wernisaż wystawy "Oręż Bohaterów Niepodległej" autorstwa biłgorajanina Janusza Jarosławskiego, połączony z wykładem autora o wielkich postaciach okresu II Rzeczpospolitej. Wydarzenie odbędzie się w czwartek 30 września o godz. 12:00 w siedzibie biłgorajskiego muzeum. Wystawa jest unikalną okazją do poznania serca polskiego oręża. Na fotografiach zaprezentowane zostaną szable m.in. Józefa Piłsudskiego, Edwarda Rydza-Śmigłego, Władysława Sikorskiego, Mikołaja Bołtucia, Stanisława Sosabowskiego, Lucjana Żeligowskiego, Józefa Hallera, Witolda Urbanowicza, Stanisława Skalskiego, Zygmunta Lempickiego, Wiktora Thommee i innych.

Książka Henryka Wujca "Nadać sens temu światu" to zbiór jego wspomnień. Też z najnowszej historii Polski, w którą był zaangażowany i którą tworzył jako działacz opozycji, założyciel i członek Komitetu Obrony Robotników czy uczestnik obrad Okrągłego Stołu. Ale to też historia najbliższa, czyli historia miejsca pochodzenia, którą opisuje w swoich felietonach, to też przewodnik po lekturach, które go fascynowały, miejscach, które odwiedzał. To w końcu przejmujący pamiętnik ze wspomnień dzieciństwa w Podlesiu koło Biłgoraja. Prapremiera książki odbędzie się w czwartek 30 września o godz. 15.00 w Biłgorajskim Centrum Kultury. W spotkaniu będzie uczestniczyć Ludwika Wujec i Teresa Ogrodzińska, pierwsza redaktorka książki oraz inni goście, którzy będą wspominać Henryka Wujca i jego działania na rzecz Biłgoraja.

W najbliższy piątek 1 października do Biłgoraja po raz kolejny zawitają food trucki i przez 3 dni będą serwować najlepsze dania kuchni z 4 stron Świata. Będzie można spróbować m.in. mini pączków, chińskich pierożków Dim Sum, belgijskich frytek, dań kuchni gruzińskiej, amerykańskich burgerów, meksykańskiej quesadilli, chrupiących kurczaków a'la KFC, włoskiej pizzy, czy smażonej rybki prosto z Norwegii. To wszystko w ramach Food Truck Festiwal, który odbędzie się na placu Biłgorajskiego Centrum Kultury. Jest jeszcze szansa, aby zdobyć jeden z voucherów na pyszne jedzenie, który bilgorajska.pl ma dla swoich czytelników. Wystarczy wziąć udział w konkursie, a szczegóły dostępne są pod adresem: Zgarnij voucher na Festiwal Food Trucków.

Klub Honorowych Dawców Krwi przy OSP w Łukowej zaprasza na akcję poboru krwi, która odbędzie się w niedzielę 3 października w godzinach 9.00-13.30 w miejscowej remizie. Krew może oddać każda zdrowa pełnoletnia osoba, która nie ukończyła 65. roku życia i waży minimum 50 kg. Jednorazowo pobiera się 450 ml. Do oddania krwi należy zgłosić się wypoczętym, po lekkim niskotłuszczowym posiłku, warto zjeść owoce i warzywa, należy za to unikać potraw tłustych, bo one mogą spowodować, że krew będzie lipemiczna, a przez to może nie nadawać się do celów leczniczych. Krew mogą oddawać też palacze, trzeba jednak pamiętać, by pół godziny przed oddaniem krwi nie palić papierosów. Oczywiście nie można wcześniej spożywać także alkoholu.

OSP w Brodziakach, GOK w Biłgoraju, GRH "Wir" z Biłgoraja oraz wójt gminy Biłgoraj zapraszają na piknik historyczny, który odbędzie się w niedzielę 3 października o godz. 14.00 na placu naprzeciw remizy OSP w Brodziakach. Jak co roku główną atrakcją wydarzenia będzie widowisko historyczne. W programie znalazły się również: koncert Kapeli Turobińskiej, stoisko i pokaz 254. kompanii lekkiej piechoty Wojsk Obrony Terytorialnej, animacje dla dzieci oraz charytatywny kiermasz ciast i wypieków.

Koło Gospodyń Wiejskich Korchowianki zaprasza do udziału w konkursie kulinarnym pod hasłem “Smaki mojego dzieciństwa - z pola na stół", który zostanie zorganizowany w niedzielę 3 października w remizie strażackiej w Korchowie Drugim. Przyjmowanie zgłoszeń zaplanowano w godzinach 14.00-15.00. Po ocenie konkursowych potraw zaplanowano degustację oraz wręczenie nagród laureatom. Wydarzenie zakończy zabawa.

Red.