Pełna wersja

"Smaki mojego dzieciństwa - z pola na stół"

2021-10-05 08:39

W niedzielę 3 października w Korchowie Drugim KGW Korchowianki zorganizowało konkurs kulinarny "Smaki mojego dzieciństwa - z pola na stół".

KGW Korchowianki z Korchowa Drugiego zaprosiło do udziału w konkursie kulinarnym pod hasłem “Smaki mojego dzieciństwa - z pola na stół". Wydarzenie zorganizowano w niedzielę 3 października w miejscowej remizie.

Komisja w składzie:

1. Jarosław Piskorski

2. Irena Gadaj

3. Zbigniew Łaba

oceniła 23 potrawy.

W kategorii dania mięsne - 6

W kategorii dania bezmięsne - 8

W kategorii deser - 3

W kategorii napój - 6

Komisja stwierdziła, że wszystkie potrawy reprezentują bardzo wysoki poziom wykonania. Zachowane zostały elementy tradycyjne, związek z regionem, estetyka i ciekawy sposób podania. Ponadto zastosowane zostały produkty i płody rolne oraz wykorzystano tradycyjne przepisy.

Komisja oceniła potrawy konkursowe i postanowiła przyznać:

W kategorii dania mięsne

I miejsce - Kaczka z jabłkami - KGW Korchów Pierwszy

II miejsce - Kiełbasa, żeberka i mięso zapiekane w słoikach - KGW Zawadka

III miejsce - Świeżynka - KGW Przymiarki

W kategorii dania bezmięsne

I miejsce - Kluski z truskawkami - KGW Płusy

II miejsce - Smalec z warzywami - KGW Korchów Pierwszy

III miejsce - Kulasza - KGW Rakówka

W kategorii deser

I miejsce - Racuchy z jabłkami - KGW Płusy

II miejsce - Wisienki - Zespół "Za Horyzontem"

III miejsce - Blok czekoladowy - KGW Zawadka

W kategorii napj

I miejsce - Syrop z jarzębiny i rajskiego jabłuszka - KGW Korchów Pierwszy

II miejsce - Bim-ber - KGW Rakówka

III miejsce - Zakwas z buraków - Kamil Stelmach

GOK Księżpol/Red.