Pełna wersja

Indeks w nagrodÄ™

2011-03-30 21:58

"Energia w Å¼ywnoÅ›ci i w Å¼ywieniu" to temat wiodÄ…cy XV edycji Olimpiady Wiedzy o Å»ywieniu i Å»ywnoÅ›ci. W dniach 24-26 marca 2011 r. odbyÅ‚ siÄ™ centralny etap Olimpiady Wiedzy o Å»ywieniu i Å»ywnoÅ›ci w Zespole Szkół nr 6 im. MikoÅ‚aja Reja w Szczecinie. Brali w nim udziaÅ‚ uczniowie ZSZiO z BiÅ‚goraja.

Celem Olimpiady było pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia.

Spośród ponad 6 tysięcy uczniów z 300 szkół gastronomicznych, hotelarskich i ogólnokształcących do ścisłego finału zakwalifikowało się tylko 60 uczestników. Młodzież wykazała się wiedzą na temat zdrowego żywienia, odpowiedziała na pytania w jaki sposób określić wartość kaloryczną żywności, jak to zrobić w kuchni i jakie produkty wybrać.

Urszula Brytan uczennica III klasy Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju została laureatką Olimpiady zajmując V miejsce, a jej koleżanka Katarzyna Piętak zdobyła tytuł finalisty.

Uczennice otrzymały cenne nagrody rzeczowe oraz indeks na różne uczelnie w Polsce (do wyboru). Tytuł laureata oraz finalisty zwalnia w/w uczennice z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, otrzymują maksymalną ilość punktów. Uczennice do olimpiady przygotowywały nauczycielki działu gastronomicznego.

red.