Każdego roku uczniowie klas gastronomicznych ZSZiO, pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych przygotowują świąteczne potrawy, które swoim zapachem wprowadzają w atmosferę zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
W tym roku młodzież skupiła się na słodkich wypiekach. W minionym tygodniu zorganizowali "Wystawę ciast bożonarodzeniowych".- Na świątecznym stole zagościły tradycyjnie takie ciasta jak piernik staropolski na ciemnym piwie, keks z bakaliami i białą czekoladą, sernik z żurawinowym puree oraz pierniczki i kruche ciasteczka. Nowoczesnym akcentem wystawy była babka migdałowa z dodatkiem wina i kardamonu oraz ciasto makowe z jabłkiem bez dodatku mąki. Uzupełnieniem wystawy była prezentacja multimedialna na temat tradycji związanych ze świętami - opowiada dyrektor placówki Adam Balicki. A jeśli ktoś z naszych czytelników miałby ochotę wykorzystać receptury uczniów podczas najbliższych świąt zdjęcia przepisów publikujemy w galerii.
Wcześniej uczniowie klas o profilu fryzjerskim zaprezentowały za to instalacje świąteczne, które można było podziwiać w holu szkoły. Więcej na ten temat znajdą Państwo w arykule pt. Choinki - sukienki, czyli świąteczne instalacje w ZSZiO.