Pełna wersja

Ciągi grzewcze do lokali gastronomicznych - jakie marki są polecane?

2022-12-05 17:01

Podstawowym wyposażeniem każdej profesjonalnej kuchni i lokalu gastronomicznego są stacje obróbki termicznej, takie jak ciągi grzewcze, które są niezbędne do prowadzenia działalności restauracyjnej. W nich odbywa się obróbka cieplna produktu. Obejmuje to pieczenie, gotowanie, smażenie, gotowanie na parze, grillowanie lub podgrzewanie.

Każda kuchnia, w której wykonywane są te procesy, powinna być wyposażona w ciągi grzewcze, zaprojektowane na potrzeby konkretnego obiektu gastronomicznego, np. w formie ciągu przyściennego lub ciągu otwartego. Dodatkowo dobranie odpowiedniej klasy wyposażenia pozwala na zaprojektowanie estetycznych i funkcjonalnych linii grzewczych.

Wyposażenie gastronomiczne - jedne z najlepszych marek

Aby rozpocząć działalność w branży gastronomicznej, należy wybrać odpowiednie urządzenia gastronomiczne. Najważniejszym kryterium jest dopasowanie sprzętu i akcesoriów do profilu stołówki lub restauracji. Specjalne piece, garnki, patelnie, kuchenki, czy frytkownice muszą być wydajne i funkcjonalne. Szeroki wybór wyposażenia gastronomicznego oferuje kilku producentów, którzy uchodzą za jednych z najlepszych. Od 1990 roku polska marka Stalgast buduje uznanie wśród swoich klientów. Od prawie 30 lat ceniony obecnie producent rozszerza swoją działalność, doskonaląc i poszerzając swój asortyment o niezbędne wyposażenie do gastronomii. Zakłady Metalowe Lozamet to kolejny polski producent i czołowy fachowiec w dziedzinie produkcji sprzętu kuchennego. Nowoczesne elektryczne siekacze, maszynki do mielenia mięsa, kuchenki i taborety gazowe, sprzęty barowe i mnóstwo innych produktów ze specyficznym logo Hendi można znaleźć w wielu znanych kuchniach.

Niezbędne urządzenia gastronomiczne

Decydując się na profesjonalne wyposażenie do gastronomii, należy pamiętać, że musi ono być przede wszystkim dostosowane do typu restauracji, np. wyposażenie gastronomiczne do pizzerii będzie zupełnie inne niż do cukierni. Każda lokalizacja wymaga innego sprzętu w zależności od rodzaju serwowanego posiłku. Wybierając urządzenia gastronomiczne, warto wybrać modele, które są łatwe w utrzymaniu czystości i gwarantują optymalną wydajność. Sprzęt gastronomiczny ze stali nierdzewnej uważany jest za najtrwalszy, a przez to najskuteczniejszy.

Wszelkie urządzenia z kategorii gastronomicznej mają jedną bardzo ważną cechę. Mianowicie mają przyspieszyć pracę w kuchni, zapewnić maksymalną wydajność i ułatwić podstawowe zadania, takie jak miksowanie, krojenie lub cięcie. Szatkownice posiadają wymienne tarcze, aby przyspieszyć proces powtarzalnych operacji podczas obróbki. Profesjonalne blendery służą do emulgowania i upłynniania, idealnie nadają się więc do sosów, zup i koktajli. Krajalnice do żywności służą do krojenia wędlin i sera. Miksery znajdują zastosowanie nie tylko w profesjonalnych kuchniach, ale także w piekarniach i pizzeriach. Piekarniki są dostępne w różnych rozmiarach. Służą głównie do pieczenia, jak również do smażenia i gotowania. Płyta grillowa zapewnia szybkie i równomierne smażenie. Profesjonalna frytkownica umożliwia gotowanie różnorodnych potraw, od ryb po frytki i pączki.

Red.