Pełna wersja

Uwaga zbieracze runa leśnego. Sanepid ma ważną informację

2023-06-09 08:22

Sanepid zwraca się z apelem do mieszkańców powiatu biłgorajskiego - rolników oraz zbieraczy runa leśnego. Chodzi o dopełnienie obowiązku rejestracji. bez tego można zapłacić karę w wysokości nawet 5 tys. zł.

Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Biłgoraju wystosowała informację do rolników oraz zbieraczy runa leśnego z terenu powiatu biłgorajskiego.

- Producenci z terenu powiatu dostarczający produkty pierwotne pochodzenia roślinnego do punktów skupu, zakładów przetwórczych, czy odbiorców indywidualnych zobowiązani są, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, do złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Biłgoraju - wyjaśnia sanepid.

Druk wniosku dostępny jest na stronie instytucji, w zakładce "pliki do pobrania".

Rejestracja jest bezpłatna.

Podmiot działający na rynku spożywczym jest obowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów na 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności. Na podstawie złożonego wniosku Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Biłgoraju wpisuje zakład do rejestru i wydaje zaświadczenie.

- W przypadku stwierdzenia prowadzenia produkcji pierwotnej produktów pochodzenia roślinnego i działań powiązanych bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów, PPIS będzie zobligowany do wystąpienia z wnioskiem o wymierzenie kary pieniężnej do Lubelskiego Państwowego Inspektora Sanitarnego - dodaje PSSE w Biłgoraju.

Warto dostosować się do zasad, gdyż kara może wynieść nawet 5 tys. zł, ale nie mniej niż 1 tys. zł.

Sanepid podkreśla jednocześnie, że istnieje konieczność przekazywania w formie pisemnej informacji dotyczących asortymentu produktów produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, uprawianych w gospodarstwie w danym roku kalendarzowym.

Obowiązek rejestracji dotyczy również podmiotów/ osób prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich surowców pochodzących z dokonywanych osobiście zbiorów ziół, owoców i grzybów rosnących w warunkach naturalnych.

Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.

Grzyby suszone mogą być sprzedawane konsumentowi finalnemu wyłącznie w formie paczkowanej. Atesty na grzyby świeże wystawiane są przez klasyfikatora grzybów, natomiast atesty na grzyby suszone wystawiane są przez grzyboznawcę.

Atest na grzyby świeże można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do 15.00.

red.