Pełna wersja

Karol Okrasa gotowaÅ‚ w biÅ‚gorajskich lasach. Efekty już jutro w telewizji

2023-07-21 08:12

W pierwszej poÅ‚owie lipca Karol Okrasa odwiedziÅ‚ NadleÅ›nictwo BiÅ‚goraj. Na terenie Uroczyska Obary oraz szkółki leÅ›nej Bojary gotowaÅ‚ potrawy z Å¼urawinami, jagodami i dziczyznÄ… w roli głównej. Efekty bÄ™dzie można zobaczyć już jutro w programie "Okrasa Å‚amie przepisy".

W sobotę 22 lipca o godz. 14.30 na antenie TVP 1 w programie "Okrasa łamie przepisy" znany kucharz odwiedzi Nadleśnictwo Biłgoraj. Tutejsze rozległe lasy to część Puszczy Solskiej, wielkiego kompleksu leśnego położonego w południowej części województwa lubelskiego, złożonego głównie z borów sosnowych. Występują tu także rozległe torfowiska, porośnięte przez żurawinę, borówkę czerwoną oraz czarne jagody. Te smakowite leśne owoce przyciągają w sezonie nie tylko zbieraczy runa leśnego, lecz także liczne ptaki, a wśród nich głuszca. Ten niezwykle rzadki już w naszym kraju ptak, tu znajduje doskonałe warunki bytowania. Co więcej, programy ochrony i zwiększania populacji głuszca, konsekwentnie realizowane przez miejscowe nadleśnictwa przynoszą efekty i tego największego grzebiącego ptaka Europy z rodziny kurowatych coraz częściej można tu spotkać. W dawnych wiekach nasi przodkowie chętnie na niego polowali, dziś jest u nas pod ochroną.

Tak więc na talerz Okrasy nie trafi mięso z głuszca, ale jeden z przysmaków tego szlachetnego i pięknego ptaka, czyli żurawina. Owoce żurawiny błotnej od wieków były zbierane zarówno dla smaku, jak i właściwości leczniczych. Sok i wyciąg z owoców stosowano w leczeniu chorób układu moczowego, kamieniach żółciowych oraz jako lek obniżający ciśnienie krwi i gorączkę. A w kuchni wyrabiano z nich soki, konfitury, syropy, kisiele, a suszone dodawano do ciast i deserów. Pyszne owoce żurawiny błotnej Karol wykorzysta do stworzenia ciekawych potraw.

W sobotnim odcinku kucharz przygotuje inspirowane bigosem kotleciki z sarniej łopatki glazurowanej żurawinowym sosem z podpieczoną krótko młodą kapustą, smażone wątróbki drobiowe podane z konfiturą z żurawiny i cebuli na grzance z chałki, a na deser trufle z kaszy jaglanej, żurawiny i leśnych orzechów w kakaowym pudrze.

tvp/red.