Projekt wspólnie z WFOŚiGW w Lublinie realizuje powiat biłgorajski. Drugie miejsce zajęło KGW Dorbozianki z Dorboz w gminie Obsza. Panie przygotowały pierogi tarte z kapustą i okrasą. Podium zamknęło danie przygotowane przez KGW Dąbrowiczanki z Dąbrowicy w gminie Biłgoraj. Jury zachwyciły pierogi z kołpakiem. Wyróżnienie przyznano Zespołowi Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju, za polędwiczki roztoczańskie w sosie imbirowym, podane z kluskami gryczanymi, glazurowaną marchewką i buraczkami z miodem.
Zwycięskie koła otrzymały odpowiednio nagrody w postaci sprzętu energooszczędnego AGD o wartości 3, 2 i 1 tys. zł.
Głównym założeniem projektu było zwrócenie uwagi i zachęcenie mieszkańców Ziemi Biłgorajskiej do dbałości o środowisko naturalne i promowanie zdrowego trybu życia. Projekt miał także zwrócić uwagę na bioróżnorodności lokalnego środowiska przyrodniczego i podnieść świadomości w zakresie ochrony przyrody. Poprzez zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich projekt miał również podnieść wiedzę dotyczącą możliwości wykorzystania lokalnych produktów, w tym pochodzących z upraw ekologicznych, w codziennej kuchni.