Standardowe wymagania dotyczące węży spożywczych
Węże do substancji spożywczych posiadają zazwyczaj warstwę wewnętrzną składającą się z mieszanek gumowych o białym zabawieniu, które pozbawione są zapachu oraz smaku. Wykonane są z materiałów takich jak PVC, polietylenu i innych polimerów, które zachowują duży stopień czystości; pozbawione są szkodliwych substancji , nie pogarszając własności zdrowotnych oraz organoleptycznych przesyłanych produktów. Wyróżniamy węże przeznaczone między innymi do substancji spożywczych takich jak mleko, woda pitna, soki owocowe, napoje, oleje czy tłuszcze. Podobne typy węży stosuje się w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym, gdyż tam również wymagane jest zachowanie szczególnej ostrożności w przechowywaniu i transporcie substancji. Bezpieczeństwo to potwierdza szereg testów , które dowodzą, że do medium nie będą przedostawać się żadne szkodliwe związki, które mogą mieć negatywny wpływ na produkt, pogarszając jego smak i jakość. Wnętrza węży spożywczych są zupełnie gładkie, w celu zapewnienia jak największej swobodny podczas przesyłu substancji. Szczególną grupą odbiorców w branży spożywczej są przetwórcy ryb. Węże do ryb wyróżniają się wśród reszty dużymi średnicami oraz wysokim poziomem wytrzymałości na przetarcia czy uderzenia; nieco inne węże używane są przez operatorów statków, którzy prowadzą połowy - w tym przypadku najlepiej sprawdzają się węże wykonane z gumy, o grubej ściance odpornej na warunki atmosferyczne mogące zaskoczyć na morzu. Tego typu węże muszą być odporne nie tylko na liczne przetarcia, lecz również na działanie słonej wody, hydrolizę czy promienie UV. Dla porównania, warto przytoczyć węże do mleka. Przewody mleczne wykorzystuje się w maszynach do dojenia zwierząt czy transportu pozyskanego mleka i przetworów mlecznych w procesie produkcyjnym. Węże te muszą być zgodne z normami FA i UE , by świadczyć odpowiednie warunki sanitarne, unikając przy tym zanieczyszczenia chemicznego. Grupa węży spożywczych jest naprawdę spora - świetny przykład stanowi tu oferta sklepu MiDaTech, oferującego różnego rodzaju węże przemysłowe (w tym omawiane przez nas węże do substancji spożywczych).
W jaki sposób czyszczone są węże do substancji spożywczych?
Zakłada się, że każdy wąż dedykowany substancjom spożywczym powinien być przystosowany do dezynfekcji w metodzie CIP - Cleaning In Place . Etapy czyszczenia w tym przypadku prezentują się w następujący sposób:
1. Wstępne płukanie.
2. Mycie środkiem o odczynie zasadowym.
3. Płukanie wodą.
4. Mycie środkiem o odczynie kwaśnym.
5. Przepłukanie wodą (w celu usunięcia pozostałości roztworu).
Metoda ta jest najbardziej powszechna w przemyśle mleczarskim i browarniczym. W przypadku gdy producent nie dostarczył instrukcji utrzymania węży w czystości, w razie potrzeby zaleca się czyścić je wodą z mydłem, nie stosując przy tym rozpuszczalników ani detergentów. Do czyszczenia węży spożywczych nie należy nigdy używać narzędzi ściernych czy tnących.