W środę 24 stycznia w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju odbyły się kulinarne warsztaty z szefem kuchni Marcinem Misiurą z Modern Cooking. W zajęciach wzięli udział uczniowie kształcący się w zawodzie technik usług kelnerskich.
Jak podkreśla Anna Jagodzińska z ZSZiO w Biłgoraju, celem warsztatów było podniesienie kwalifikacji i kompetencji uzdolnionej młodzieży, dając jej możliwość odnalezienia się na dzisiejszym rynku pracy, szanse na dalszy rozwój oraz inwestycje w swój czas.
Było to szkolenie praktyczne, uczniowie poznali nowe techniki sporządzenia potraw Finger Food pod czujnym okiem Marcina Misiury. - Uczniowie mieli także okazję nabyć umiejętności podawania potraw w stylu angielskim, uczyli się sprawdzania jakości i estetyki wydawanych potraw, dobierania surowców oraz organizacji stanowiska pracy - wyjaśnia Anna Jagodzińska.
Zajęcia odbyły się w pomieszczeniach dydaktycznych kształcenia zawodowego ZSZiO, w sali symulacyjnej - sala bankietowa połączona z barem.
Uczniowie przygotowali:
- ptysia z łososiem;
- ciastko z kozim serem;
- ciastka z hummusami;
- bliny ze śledziem,
- chleb z tatarem;
- sałatkę w koszyku z tortilli z wędzonym pstrągiem;
- roladki z cukinii z ziołowym serkiem.