Pełna wersja

Śniadania bezglutenowe - zdrowe i smaczne posiłki

2024-02-14 10:34

Dieta bezglutenowa wyklucza z posiłków zboża, w tym pszenicę, jęczmień, żyto i owies (niecertyfikowany). W jej stronę kierują się osoby cierpiące na celiakię, dotknięte nadwrażliwością lub alergią na gluten, ale też inni, wskazując na swoje lepsze samopoczucie i zwiększoną energię. Co ważne, aby przy tej diecie w dalszym ciągu cieszyć się smacznymi i pożywnymi posiłkami, zwłaszcza śniadaniami, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów.

  1. Śniadania bezglutenowe - podstawowe produkty.
  2. Bezglutenowe śniadanie dla każdego.
  3. O czym warto pamiętać przy diecie bezglutenowej?

Pozornie może się wydawać, że spożywanie glutenu nie jest aż tak powszechne, a finalne jego wykluczenie z diety nie sprawi nam większych problemów. Tymczasem jak pokazuje praktyka, wiele popularnych produktów zawiera w sobie gluten (będący ich stałą składową). Dzieje się tak w przypadku niektórych wędlin, parówek, gotowych dań, sosów, przypraw, przekąsek i słodyczy. W takich chwilach naturalnie nasuwa się pytanie, jak w takim razie skomponować dobre i pożywne bezglutenowe śniadanie...

Śniadania bezglutenowe - podstawowe produkty

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wyposaża nas w siłę i energię - które są niezbędne, aby sprostać codziennym obowiązkom i trudom. Dlatego też nigdy nie powinniśmy go bagatelizować, zwłaszcza będąc na diecie wykluczającej gluten.

Doskonałym pomysłem jest śniadanie skomponowane z takich produktów, jak: płatki owsiane bezglutenowe, orzechy lub masło orzechowe, warzywa (strączki) i owoce. Wymieszane w formie owsianki lub spożyte oddzielnie, sprawdzą się perfekcyjnie.

Bezglutenowe śniadanie dla każdego

Płatki owsiane to bez wątpienia pierwszy element składający się na smaczne śniadanie bezglutenowe. Zalewając je gorącą wodą lub mlekiem (zwierzęcym, ewentualnie roślinnym, np. migdałowym), otrzymamy podstawę, do której możemy dodać między innymi: ostropest plamisty ziarna, nasiona chia, świeże owoce (maliny, borówki), masło orzechowe lub czekoladowe. Zdrowe, pożywne i przepyszne.

O czym warto pamiętać przy diecie bezglutenowej?

W związku z tym, że dieta bezglutenowa jest coraz popularniejsza, na obecnym rynku znajdziemy niezliczenie wiele produktów pozbawionych glutenu. Są to zarówno gotowe dania, w tym desery, np. bezglutenowe placki, ale też specjalny bezglutenowy chleb do kanapek.

Ponadto w naszym zasięgu pozostają produkty spożywcze z innych zakątków świata - znane i wykorzystywane od wielu wieków, jak np. amarantus ekspandowany (wysokoenergetyczny, bogaty w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze).

Red.